Címlap Diákélet, oktatás Kulcsszó: a karrier
Kulcsszó: a karrier PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 10. csütörtök, 09:58

A magánegyetemek polgárjogot nyertek a mai magyar felsőoktatási rendszerben. Elsősorban azzal, hogy kiegészítő kínálatot nyújtanak hallgatóiknak. A Zsigmond Király Főiskola próbálja a trendet formálni.

Mi a feladata egy korszerű felsőoktatási intézménynek? Minden tekintetben a legjobb tanulási, képzési lehetőségeket nyújtani a diákok számára. A tandíj, azaz a képzési hozzájárulás, illetve a költségtérítés pedig garantálja, hogy az intézmény a megfelelő szolgáltatást nyújtja a hallgatóinak. A Zsigmond Király Főiskola megalakulása óta folyamatosan alkalmazkodik a tanulni vágyók igényeihez, és a piacközpontú oktatás feltételeihez. A 2008-as év februárjának felvételi adatai szerint az intézmény iránti érdeklődés változatlan: összesen 485 fő jelentkezett a főiskolára. Ez az eredmény az első helyre állította a főiskolát a fiatal intézmények sorában.


A hallgatók egy épületkomplexumon belül tanulhatnak a bolognai rendszernek megfelelő alap- és mesterszakokon, választhatják a posztgraduális képzésformát, vagy a szakirányú továbbképzéseket. Fontos szempont lehet az iskolaválasztásnál még az akkreditált nyelvoktatási lehetőség, a helyszínen letehető nyelvvizsga. Egyedi ötlet volt a Társadalomtudományi Kutatóközpont, és ugyanígy a munkakereső végzősöket segítő Karrier Centrum kialakítása. Gyors és korszerű a teljesen elektronikus formában megoldható beiratkozás, tantárgyfelvétel, a vizsgákra jelentkezés rendszere.


Az intézmény rektora, dr. Bayer József politológus, akadémikus, a jelenleg kisebb létszámmal futó szakokkal kapcsolatban sem borúlátó. A vallástudomány és a politológia népszerűsége ugyan nem mérhető a kommunikáció és médiatudomány alapszakéhoz, de ennek oka szerinte a kevésbé ismertség jelensége, nem pedig valamilyen szakmai probléma.


A professzor szerint az üzleti alapokon folyó felsőoktatási szolgáltatásban nem létezik az a fajta lazaság, amely gyakran tapasztalható az állami felsőoktatási intézményekben. Itt nem maradnak el az órák, szigorúbban veszik a számonkérést. A fizetett szolgáltatásért joga van a diáknak ezt elvárni. A Zsigmond Király Főiskolán a diákok 85-90 százaléka költségtérítést fizet.


A főiskola és a hallgatók között egy formalizált szerződést kötnek, amely rögzíti a hallgató jogait és kötelezettségeit, erre kerül a főiskola hivatalos pecsétje, és ezt írja alá a hallgató is. Eddig nem volt probléma ebből, mindig elfogadták, aláírták a diákok.


Az állami és a magánegyetemek között mindenekelőtt szakmai kapcsolatok vannak. A tananyagok cseréje, vagy csak óraadói szinten a tanári "átjárás" is megvalósul, de szigorúan csak óraadói szinten, mert ezt kötik jogi szabályok.


Az idén négy mesterszakot indítottak: nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, politikatudomány, vallástudomány. A rektor szerint folyamatosan változik, mely szakok a legnépszerűbbek.


Az induláskor magától értetődően az akkor több szempontból újdonságnak számító nemzetközi kapcsolatok szakra jelentkeztek a legtöbben, majd a humánerő-forrás szak lett, amelyik az érdeklődés középpontjába került, jelenleg pedig a kommunikáció. A politológiát és a vallástudományt ma még kevesen választják, de a rektor szerint csak azért, mert nem ismerik őket. - Nem tudják a hallgatók, hogy mi is indítottunk ilyen képzést - mondja Bayer József.


Az intézményben ma kevés külföldi tanul, de tervezik, hogy Angliában, Németországban, Hollandiában, idővel más uniós országokban is népszerűsítik az intézményt.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld