Címlap Vélemény & vita Romnegyed
Romnegyed PDF Nyomtatás E-mail
2008. január 09. szerda, 10:02
Olyan e kormány sorsa, mint az Időkeréké a Hősök tere mellett. Eredeti változatában szép lassan haladnia kellene, érzékeltetve az idő okos múlását, ehelyett azonban áll, és évente egyszer átfordítják. Buta fordulat. Egyszer fenn, egyszer lenn. Most lenn.

Alig több mint másfél éve az ország minden fontos száma katasztrofális volt. A kormányzat viszont kampánylendületben. Minden bejött, minden hihető volt. Aztán előkerültek a valódi hiányszámok, ami még nem zavart volna igazán sok embert, csak az, amire szükség volt a lecsendesítésükre. A jövedelmek visszavágva öt százalékkal. Majd jött Őszöd - és felborult a fél ország. Mire helyreállt a főkönyvi és nagyjából a politikai egyensúly, mire kezdenek előkerülni kedvezőbb számok is, tegnap például az eurót ismét a belátható horizontra hozó 5,7 százalékos hiány, minden megfordult.


Amihez csak hozzányúl az utóbbi időkben a kormány, elromlik. Mintha csak valami sorsverte király volna a görög mondavilágból, minden látszólag normális mozdulata a végzet felé löki.


Épp az Időkerék szomszédságából kellene majd indulnia a Budapest-Dakar-ralinak, amelynek híre aznap, amikor bejelentették, még PR-bravúrnak tűnt fel, és persze, örömhír mindenkinek, akit az ilyesmi érdekel. Másnap a világ válságjelenségei közé került az idei, a leállított Dakar. A terror újabb áldozata lett az, ami az országimázs-építés remekműve lehetett volna. Örökbe fogadhattuk a dakari árvát, ahelyett, hogy eljegyeztünk volna egy egzotikus szépséget. Ez tán csak a balvégzet randalírozása. Az azonban már nem minden kormányzati felelősség nélkül való, hogy egy időben roppan meg a négyes metró egyébként is sok szenvedésen átment, a Fidesz "halálos öleléséből" kimentett terve, és omlik össze a koalíció saját, ésszerűnek tűnő és reprezentatív ötlete, a kormányzati negyed. Romokban, még mielőtt egy betonelem a helyére kerülhetett volna.


Eközben készül már a támadás a kormány szellemi építményei ellen. A felsőoktatási reformot csak szimbolikus erejű ütés érheti a tandíj-népszavazás által. Az egészségügyi reformok erejét sem venné el a visszavont vizitdíj, de tovább gerjesztheti az egészségbiztosítás átalakítása elleni dühöt, ami már érzékenyebb ponton találja a reformszándékokat. Ez mind együtt: kikezdi a kormányzati karaktert. A kormánynegyed százmilliárdos ügye megbukik néhány telken, a gikszerekkel teli előkészítésen, a nagy ívű egészségügyi reform a néhány száz forintos tételeken, a metró egy váratlan geológiai feladványon.


Megannyi apróság. Nagy ügyekben. Minél több a nagy ügy, annál több az ügyetlenség. Hirtelen átfordul minden a túloldalra, ahogy az Időkerék teszi évente egyszer. Arról is tudni: vagy túl sok idő kell az újramozdításhoz, vagy irgalmatlanul nagy energiák.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld