Címlap Vélemény & vita Pályázati fügefalevél
Pályázati fügefalevél PDF Nyomtatás E-mail
2007. december 20. csütörtök, 14:33

Kedves Koltai Tamás! Nagy örömmel olvastam írását a Népszabadság december 17-i számában (Papírrongy lesz-e a színházi törvény?). Vitánk csak nagyon kevés pontban van.

Mélységesen egyetértek a nyílt pályázat kiírásának szükségességével, legyen szó akár fővárosi fenntartású színházakról, akár fővárosi gazdasági társaságokról. A pályázatnak azonban lényegi eleme, hogy tartalmazza: pontosan mit várunk el a pályázótól, ezért a kiírásnak egészen részletes követelményeket kellene megfogalmaznia.


Tévedésnek, igaz, jószándékú tévedésnek tartom azt a kritikát, hogy nem értékeljük egy-egy intézmény művészeti színvonalát, műsorpolitikáját, szellemiségét. A Kulturális Bizottság feladata szerintem nem is ez. A Fővárosi Önkormányzat valamennyi szakbizottságához hasonlóan a fenntartó képviseletében a működtetés biztonságáért, átláthatóságáért és számonkérhetőségéért visel szakmai és politikai felelősséget. A bizottság tehát a kulturális intézmények gazdasági és műszaki működéséért felel, fenntartóként ennek ellenőrzése a feladata. Megítélésem szerint inkább veszélyes volna, ha a szakmai színvonalat egyes képviselők, vagy politikai pártjaik ízlése minősítené. Ennek szellemében vitatom azt az állítást is, hogy a színházak mint gazdasági társaságok fenntartása merőben más feladat volna a Fővárosi Közgyűlés részéről, mint a példaként hozott fürdőigazgatásé, vagy a több tízmilliárd forintnyi közvagyonnal gazdálkodó BKV-é. Számomra nehezen elfogadható módon a főváros által fenntartott közműcégek egyikénél sem látta szükségesnek a főváros vezetése sem a nyílt, sem a meghívásos pályázat kiírását. A közműcégeket jelenleg olyan vezetők irányítják, amelyekről a főváros polgárai vajmi keveset tudhatnak, sőt pályázat híján a fővárosi képviselők sem túl sokat. Felfogásom szerint a város működtetése, etikai, politikai szempontból egységes egész.


Önnel egyetértésben úgy gondolom: a posztokat ígérgető "kijáróemberek" és az őket kiszolgáló cinikus hatalomgyakorlók jelentik a legnagyobb akadályát egy nyitott, meritokratikus és nemzetközileg is jelentős kulturális élet megerősödésének Budapesten. Ha a döntéshozó akkor pályáztat, amikor mást szeretne az adott poszton látni, de akkor nem, ha így saját jelöltjét ültetheti vezetői székbe, akkor ezzel a pályázat intézményének értelmét kérdőjelezi meg. A demokratikus értékek mellett elkötelezett, kiszámítható, átlátható és következetes közpolitika sajnos nem adhat garanciát a magas színvonalú színházi produkciók létrejöttére. De csak ez teremtheti meg a szakmai koncepciók tisztességes versenyének feltételeit - ebben áll felelősségünk. Legyen pályázat, de akkor legyen, amikor már képesek vagyunk a pályázat szövegébe átláthatóan és tisztességesen beleírni az elvárásainkat, hogy a kinevezett vezetők szakmai programjuknak, és ne üres szólamok mögé bújó, homályos pártpolitikai szempontoknak feleljenek meg. Ha így lesz, akkor elkerülhetjük, hogy a színházi törvény "papírronggyá" silányuljon.


A szerző fővárosi képviselő


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld