Címlap Kultúra Magyar Nemzeti Színház: Alföldi Róbert lett a befutó
Magyar Nemzeti Színház: Alföldi Róbert lett a befutó PDF Nyomtatás E-mail
2007. december 20. csütörtök, 14:01

Kihirdette a Nemzeti Színház vezetői tisztségére kiírt pályázat eredményét Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Az előzetes sajtóinformációknak megfelelően Alföldi Róbert lett a befutó. A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára hat pályamunka érkezett, amelyek közül négy felelt meg a feltételeknek.


A bírálóbizottság javaslata alapján és a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával Alföldi Róbertet nevezi ki a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatójának 2008. július 1-jétől - közölte Hiller István. Az új vezető megbízása a színház tervezett szervezeti átalakításáig, de legfeljebb 2013. július 31-ig tart. Jordán Tamás jelenlegi igazgató kinevezését korábban 2008. június 30-ig meghosszabbították, így a két vezető az évad végéig együtt dolgozik.

A sokodalú művész az utóbbi időben állandó szereplője az egyik kereskedelmi televízió hetente jelentkező, erősen balliberális beállítottságú műsorának. A produkció egyik, hetekkel ezelőtt leadott részében hat szereplőtársa már előre jelezte a mai nyilvánosságra került döntést.


Alföldi Róbert Jászai-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett színész, rendező 1967-ben született Kalocsán. A színházi fakultációt működtető szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett 1986-ban. 15 évig folytatott klasszikus zongora tanulmányokat. 1991-ben kapott színész diplomát a budapesti Színház-és Filmművészeti Főiskolán. 1992-ben a Vígszínház szerződtette. 1995-ben kezdett el rendezni (Trisztán és Izolda - saját adaptáció). Azóta folyamatosan rendez számos műfajban különböző magyar és külföldi színházakban, valamint a Magyar Rádióban. Műsorvezetője és szereplője különböző televíziós műsoroknak, talkshow-nak. Első önálló festménykiállítása 1999 februárjában nyílt meg. 2000-től szabadúszóként dolgozik. 2006 óta a Bárka Színház igazgatója.


A pályázatokat értékelő bizottság elnöke Schneider Márta szakállamtitkár volt. A vezérigazgató személyéről a grémium javaslata alapján Hiller István miniszter döntött. Sajtóértesülések szerint a tisztségre Alföldi Róbert, a Bárka Színház igazgatója, Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Imre Zoltán színháztörténész, dramaturg, valamint Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója pályázott.


A Nemzeti Színház új vezetőjének megbízása 2008. július 1-jétől a teátrum tervezett szervezeti átalakításáig, de legfeljebb 2013. július 31-ig tart. Jordán Tamást vezetői megbízatása 2003. január 1-jétől öt évre szól. Mandátumát 2008. június 30-ig meghosszabbították, így a két vezető az évad végéig együtt dolgozik.


Forrás: Magyar Nemzet Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld