Címlap Kultúra Esterházy, a mecénás
Esterházy, a mecénás PDF Nyomtatás E-mail
2007. december 18. kedd, 16:37
"Ex libris Maecenas" címmel régi hagyományt elevenít fel a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára. Az Akadémiai Könyvtár alapítója, gróf Teleki József 1826-ban a családi könyvtár adományozásával csatlakozott az Akadémiára tett felajánlásokhoz. Teleki példája nyomán mecenatúra-akciót indít a könyvtár számos olyan mű megvásárlására, amely beszerzése az elmúlt néhány évben meghaladta anyagi lehetőségeit.

A mecénásokra váró könyvlista az Akadémiai Könyvtár gyűjtőkörének megfelelően tartalmaz irodalom-, ókor- és tudománytörténeti munkákat, nyelvtudományi könyveket (kézikönyveket és monográfiákat egyaránt), továbbá fontos szerzők műveinek kritikai kiadását. Ezen könyvek bármelyikének megvásárlásával és a könyvtárnak ajándékozásával valamennyi olvasó, kutató és a tudomány is nyer. A nemes lelkű adományozó nevét valamennyi könyvben ex librisben örökítik meg.


Abban mégpedig, amelyet az Akadémiai Könyvtár számára Bálint Ferenc grafikus készített. A művész munkái megtalálhatók gyűjteményekben, katalógusokban, múzeumokban. Sőt! Az 1992-es barcelonai olimpia Ex Libris pályázatán a legjobb ex librisek különdíját kapta.


Első alkalommal most csütörtökön Esterházy Péter író, Pálffy István tévébemondó

és Pusztainé Podmaniczky Erzsébet, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének kancellárja fogad örökbe nagyon fontos köteteket.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld