Címlap Vélemény & vita Együttműködésre ítélve
Együttműködésre ítélve PDF Nyomtatás E-mail
2007. december 18. kedd, 16:35
Navracsics Tibor már a múlt héten levélben figyelmeztette az államfőt, hogy a hétfői parlamenti szavazás könnyen az ombudsmanjelöltek bukásával végződhet. Tegnap valóban a fideszes frakcióvezető szcenáriója szerint alakultak a dolgok, mert Sólyom László egyik javaslata sem ment át. A másodszor is adatvédelmi biztosnak jelölt Péterfalvi Attilánál még billegett a léc - nem hiányzott túl sok a minősített többséghez -, a jövő nemzedékek ombudsmanjaként megnevezett Nagy Boldizsárt viszont látványosan utasították el a frakciók. Az egyharmad sem jött össze. Erre nem figyelmeztette Navracsics az államfőt.

Az egyeztetés gondolatát is határozottan elutasító köztársasági elnök mindjárt két kitűnő szakembert is kellemetlen helyzetbe hozott. Teheti: semmi nem kötelezi, hogy a hatáskörébe tartozó személyi javaslatokról bárkivel egyeztessen. Eddig sem tette, ezután sem teszi. Tulajdonképpen helyeselhető a következetesség, hiszen korábban a parlament hatáskörébe tartozó tisztségeken a pártok hosszú csatározások során osztozkodtak. Már amikor lehetett min. "Ha te elfogadod az én emberemet, én is a tiédet" - a páros jelöléseknél nagyjából ennyi volt a forgatókönyv, miközben a szakmai alkalmasság csak sokadik tényező lehetett.


Ennél az államfő módszere akár jobb is lehetne - nála legalább nem feltétlenül a politikai hovatartozás a meghatározó szempont. A hatékonysággal viszont baj van. Képtelen elfogadtatni ugyanis a pártokkal, hogy az alkotmányban meghatározott esetekben a jelölés az ő dolga. Nála legfőbb ügyész, ombudsman vagy - hamarosan ezt is tapasztalhatjuk - főbíró, egyre megy. Igaz, a parlament közben elég határozottan kifejezésre juttatta, hogy a módszer nem tetszik. Ezért bukott el a legfőbb ügyészi posztra jelölt Horányi Miklós és ezért nem lett általános ombudsman Majtényi László. Most mindjárt ketten kulloghattak ki a szavazás után az ülésteremből.


Sólyom László csalódott. Jelöltjeit a parlament bizottságai támogatták, és szerinte a pártok sem fogalmaztak meg szakmai kifogásokat. Legfeljebb finoman jelezték, hogy nem kérnek Sólyom embereiből. Az egyik túl jobboldali, a másik elbukta a bősi pert - üzentek óvatosan balról. Jobbról viszont lebegtették a döntést. Tegnap kiderült, hogy a "minden bizonnyal igen" valamilyen okból nemre változott. Nagy Boldizsár az ellenzék voksait sem kapta meg hiánytalanul.


Ki bukott tegnap? Sólyom, a két jelölt vagy a parlament, különösen a váratlan fordulatot bemutató Fidesz? Egy kicsit mindenki, de a felelősségen csak az államfő és a képviselők osztozhatnak. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a független hatalmi ágak együttműködési kényszerén senki nem léphet túl. Tipikusan ez az a helyzet, amikor valaki jelöl, a másik meg dönt róla. Ilyenkor könnyen lehet, hogy a kudarc az önként vállalt, akár informális egyeztetésnél is nagyobb presztízsveszteséget jelent. Minden könnyebb volna, ha az érdekelt felek összessége, ha nem is egyeztető, de legalább felhőtlenül beszélő viszonyban lenne.


Borúsak a kilátások.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld