Címlap Vélemény & vita Hát igen!
Hát igen! PDF Nyomtatás E-mail
2007. december 10. hétfő, 10:39
Remek interjút készített Czene Gábor a magyar születésű amerikai újságíróval, Kati Martonnal ("Nincs annyi időm, hogy politikus legyek", november 12.), amelyből kiderül az is, hogy mekkora különbség áll fenn az amerikai, azaz USA-beli és a közép-európai mentalitás között.

Kati Marton ugyanis megemlíti, hogy kilenc, magyar születésű, zsidó származású, Magyarországról emigrált, világhírűvé lett honfitársunkról - angol nyelven - írott könyve eredeti címének a Kilenc magyar címet szánta. Az amerikai kiadó azonban Kilenc zsidó címmel adta ki, mondván, úgy csak a magyarok fogják megvenni. A könyvet eddig négyszer adták ki angolul, a rövidesen megjelenő magyar és német kiadás címe azonban a szerző által művének adott Kilenc magyar lesz.


Hát igen! Az Egyesült Államokban - és valószínűleg az egyéb anglofon országokban is - a kilenc neves művész, tudós és író zsidóságára a címben történő utalás vonzza a vásárlókat. Közép-Európában viszont, természetesen piaci okból itthon is, korlátja az értékesítésnek.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld