Címlap Kultúra A szeretet és öröm lelkünk alaphangjai
A szeretet és öröm lelkünk alaphangjai PDF Nyomtatás E-mail
2007. december 04. kedd, 23:28
A Vital Tv Életreceptek című portréműsorában Farkasházi Réka műsorvezető beszélgetett az író-dramaturggal a gyerekkor szeretetteljes éveiről, a szeretni tudás képességéről, örömökről, barátságról, a boldog, elégedett pillanatokról, fiához fűződő kapcsolatáról, az ötven éve tartó szerelem titkáról. – Könyvet tudott írni a szeretetről és az örömről. Pedig mind a szeretet, mind az öröm olyan fogalmak, amelyekről még beszélni sem nagyon tudunk. Érezzük, vagy szeretnénk érezni, mégsem tudjuk igazán megfogalmazni, mi is az. Miért vágyunk mégis olyan nagyon arra, hogy szeretve legyünk, és szeressünk?
– A szeretet képessége tanulható. Éppúgy, mint a lélektelen, sivár viszonyok közötti lét. Manapság nagyon szeretetlen, boldogtalan világban élünk, sokan megtanulják, hogyan lehet ebben napról napra létezni. Sokan úgy döntenek azonban, hogy köszönik szépen, ez nekik nem kell. A szeretet képessége nem velünk született, a szeretet lelkünk egyik alaphangja. A másik pedig az öröm. Hogy felszínre kerüljenek ezek a hangok, meg kell tanulnunk előhívni őket lelkünk rétegeiből.

– Egyik könyvében olvastam, hogy az édesanyja nagyon tudott szeretni.
– Anyám a gurum, a mesterem volt. Azt, hogy tudok női fejjel gondolkodni, hogy mit jelent manapság női sorsot élni, mind anyámtól tudom. A barátom is volt egyben. Életem egyik legboldogabb időszakának az egészen kicsi gyerekkoromat tartom, amikor nagyon nehéz körülmények között, fantasztikus, erős szeretet kötelékben éltünk anyámmal.

– A fiával, Müller Péter Sziámival különösen erős a kapcsolata.
– A sors fintora, hogy nem én vagyok az ő fia. Tudunk szerepet cserélni, egymás szerepét átvenni. Van, hogy ő az apa, én meg a fiú. Mindketten a Nyilas jegyében születtünk, és bizonyos értelemben hasonló küldetést teljesítünk. Erényeink és "disznóságaink" között is sok a rokonság. Mind a kettőnkben hasonló színű a pozitív és hasonló színű a negatív tulajdonság. Olyan ez, mintha közös vezércsillag felé néznénk.

– Különleges képessége, hogy bele tudja magát élni más ember lelkébe, másnak a szerepébe, persze úgy, hogy közben ne veszítse el önmagát.
– Rossz színésznek tartom azt, aki úgy bújik bele egy színpadi szerepbe, hogy utána nem tud belőle kilépni. Valahol én is színész vagyok, az "előadás" végén ismét önmagam leszek. A zseniális Pécsi Sándor volt erre fantasztikus példa. Ő kívülről építkezett befelé. Mire gondosan elkészítette a maszkját, átlényegült, már nem ő, hanem az általa alakított figura állt előttünk. A mai napig sokszor idézem föl az alakját, de nemcsak én, hanem a színésztársai is. Halála betöltetlen űrt hagyott a Madách társulatában.

– Mi a titka a fél évszázados szerelmének, amely a feleségéhez köti?
– Titkot mondok. Sokszor kezdtem így fejezetet a könyvemben. Most mégis azt mondom: nincs titok. Nem tudom, nem értem, nem tudom megmagyarázni. Összevillant a szemünk a színház büféjében, és én otthon azt mondtam anyámnak: találkoztam azzal a nővel, akivel le fogom élni az életemet. Így történt. Vannak olyan titkok az életben, amelyeket nem lehet megfejteni. Rendszerint van egy, akit igazán szeretünk. Aki a legkedvesebb, lelkünkhöz közel álló. Olyan titok ez, amelyet nem szabad bolygatni. A szeretet mélyebben van. Tudatunknál, akaratunknál, vágynál, képzeletnél, társadalmi elvárásnál mélyebben. A szeretet nem kötelesség, nem feladat. Nem józan ésszel, akarattal, kényszerrel előidézhető állapot. A szeretet a szabadság jegyében áll.

– Elégedett az életével?
– Ha most elégedett lennék, akkor nem akarnék tovább élni. Azért nem vagyok elégedett, mert még sok dolgom van másokkal is, magammal is. Vannak persze a lelkemben harmonikus, szép pillanatok, vannak benne mosolyok. Sok.

Pályakép

Müller Péter író, a Madách Színház dramaturgja. Főbb színházi munkái: Márta, Szemenszedett igazság, Szomorú vasárnap, Mária evangéliuma, Beszterce ostroma, Isten pénze, Doktor Hertz. Népszerű regényei, spirituális esszéi: Részeg józanok, Világcirkusz, Madárember, Kígyó és kereszt, Lomb és gyökér, Jóskönyv, Szeretetkönyv, Boldogság. A közelmúltban jelent meg legújabb munkája, az Örömkönyv.
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld