Címlap Kultúra Világsztárok Debrecenben!
Világsztárok Debrecenben! PDF Nyomtatás E-mail
2007. november 21. szerda, 16:14

Dee Dee Bridgewater – Mali utazás

Napjaink egyik legünnepeltebb jazzdívája, Dee Dee Bridgewater mutatja be a modern jazz és az afrikai gyökerek találkozásából született lemezét november 26-án este a Kölcsey Központban.

A kétszeres Grammy-díjas és Tony-díjas jazz énekes legújabb előadása a Mali Utazás nevet viseli. Dee Dee zenei világát tekintve ez utazás a múltba és a jövőbe is, hiszen számára ez egyszerre az afrikai gyökerek keresése, és egy teljesen új zenei világ kipróbálása, és bemutatása. Mali hangok, és tradicionális zene olvad össze az amerikai jazz elemekkel.


Dee Dee Bridgewater, akit jelöltek a londoni színház legrangosabb díjára, a Laurence Olivier díjra, nemcsak jazz énekesként alkotott eddig maradandót, hanem musical színészként is jól ismerik nevét a Broadway-n, ahol már a hetvenes években elkápráztatta hangjával a közönséget.


Az énekesnő zenéiből ízelítő itt hallható: www.deedeebridgewater.com


November 26. 19:00 - Kölcsey Központ - Nagyterem

Jegyek kaphatóak: Kölcsey Központ, Apolló mozi, Tourinform, Interticket hálózatában

Információ: 52/518-400, www.fonixinfo.hu

Jegyárak: 3 400 Ft, 3 900 Ft


Chris Botti - koncert


December 2-án, világkörüli turnéjának egyedüli magyarországi állomásán, Debrecenben láthatja a közönség Chris Bottit, a tehetséges zenészt, zeneszerzőt és karizmatikus előadóművészt. Műfaja, kortárs pop jazz; utánozhatatlan, selymes hangszín és fennkölt megfogalmazások - mindez trombitán.

Chris Botti tizenéves kora óta vonzódik ahhoz a műfajhoz, amelyet pályafutása kezdetén Miles Davis inspirált. Chris mégis egyedi stílust alkotott: szeret improvizálni, de zenéje nem zabolázatlan. Inkább a pop-os formákat kedveli, de vonzza az az atmoszférikus minőség, ami a jazzt jellemzi

Botti olyan vezető énekesekkel és dalszövegírókkal/zeneszerzőkkel dolgozott együtt színpadon és stúdióban egyaránt, mint Paul Simon, Joni Mitchell, Sting vagy John Barry. Stinggel való együttműködése közel tíz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a trombitás csatlakozott a pop legenda zenekarához szólistaként a „Brand New Day” című turné alkalmával, ami két évig tartott. Közös munkájuk gyümölcse: a What Are You Doing the Rest of Your Life? című legendás dal Sting és Botti előadásában, 2005-ben elnyerte a Legjobb Énekest Kísérő Hangszerelésért járó Grammy-díjat. Botti legújabb lemeze, az Italia, idén szeptemberben jelent meg. Ezen, például Puccini Turandotjából az operairodalom egyik legszebb áriájának, a Nessun Dormának egy egészen új feldolgozása is megtalálható.


Chris Botti 2007-ben Diana Krall-lal turnézott és Andrea Bocelli elkövetkezendő 2007. őszi élő koncertjén lesz közreműködő vendég.


Ráhangolódóknak: www.chrisbotti.com


December 2., 19:00, Kölcsey Központ – Nagyterem

Jegyek kaphatók: Kölcsey Központ, Apolló mozi, Tourinform, és az Interticket hálózatában

Információ: 52/518-400, www.fonixinfo.hu

Jegyárak: 4 900 Ft, 6 400 Ft, 6900 Ft


Virginia State Gospel Choir


Ezen az estén a Kölcsey Központ Nagytermét elárasztja a felszabadult, önfeledt zenélés. Először látogat Magyarországra a Virginia Állami Gospel Kórus, a debreceni közönség elsőként lehet részese ennek a nem minden napi közösségi élménynek.


A 30 fős csapat 18 és 23 év közötti fiatalokból áll, de velük énekel 3 híres szólista is, és mindig élő zene, egy öt tagból álló zenekar kíséri őket. Repertoárjukban ragaszkodnak a gyökereikhez, az afro-amerikai gospel zenéhez, szívhez szóló dalokat adnak elő, igazságról, szegénységről, megértésről és Jézusról. A szólista és a kórus felelgetős énekéhez látványos, dinamikus koreográfiák tartoznak. Ennek köszönhetően már rengetegszer előfordult, hogy az előadás a közönséget is magával ragadta és a koncert vége felé a nézők már állva együtt énekeltek a kórussal.


Az eredetileg 1970-ben alakult Virginia Állami Gospel Együttes számos díjat és elismerést nyert már az évtizedek során. Többször is volt már első helyezett a Gospel Kórusok Fesztiválján Coloumbiában. Turnéztak Olaszországban is, ahol Vatikánban a Pápai karácsonyi koncertet ők adták. Több versenyt is nyertek már, legutóbb a New York-i Gospel fesztivált (2007), valamint 2003 és 2004-ben a National Black Music Caucus Gospel Choir-t.


December 12., 19:00, Kölcsey Központ - Nagyterem

Jegyek kaphatók: Kölcsey Központ, Apolló mozi, Tourinform, és az Interticket hálózatában

Információ: 52/518-400, www.fonixinfo.hu

Belépőjegy: 1900 Ft, 2400 Ft

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld