Címlap Bűnügy Doppingügy: a sportági fegyelmi bizottság nem látott okot Kovács Ágnes eltiltására
Doppingügy: a sportági fegyelmi bizottság nem látott okot Kovács Ágnes eltiltására PDF Nyomtatás E-mail
2007. november 16. péntek, 10:02

"Nem valósított meg doppingvétséget Kovács Ágnes az október 30-i ellenőrzés során" - hozta meg döntését a Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága. A helyenként komikus, a sportághoz és a jelenlévőkhöz is messzemenően méltatlan tanácskozáson a Magyar Antidopping Csoport jogi képviselője bejelentette: a határozat törvénysértő.

Hangulati felütésként Antos Árpád, a fegyelmi testület vezetője közölte, hogy "szeretném számba venni a megjelenteket", de nevetni maradt még további három és félóra. Noha az apropó a legkevésbé tréfadolog volt, már maga a látvány is mosolyt fakasztott: az egymás lábán taposó újságírók, riporterek és operatőrök (valamint két rendőr) között a Komjádi uszoda tanácstermébe préselődő Kovács Ágnesből eleinte például mit sem látott az ítélkező grémium három tagja, úgyhogy felkérte a megjelenteket soraik lazítására.


Az ügy előzményéről annyit (kizárólag az óvodák az esetről talán még nem értesülő kiscsoportosai kedvéért), hogy az olimpiai bajnok úszónő a bevezetőben említett napon 75 milliliternyi vizeletminta helyett harmadannyit produkált csupán, majd - tekintettel hivatalos programjára - távozott klubja, a Kőbánya SC edzéséről. Ennél az egynél több kijelentő mondat nem rögzíthető a történtekről bő két hét elteltével sem, mivel a sportoló és a doppingellenőrök verziója további pontokon már nem egyezik...


Visszatérve a tegnapi, Komjádi-beli tumultushoz, a problémahalmaz akkor kezdődött, amikor dr. Kolláth György, a kontrollt végző Magyar Antidopping Csoport képviseletét ellátó alkotmányjogász megbízólevelével együtt átadta a Kovács doppingmintavételét végző két ellenőr írásbeli nyilatkozatát, majd kisvártatva közölte: álláspontja szerint eljárásjogi hiba történt. Részint azért - fejtegette -, mert az úszószövetség megsértette saját doppingszabályzatát azzal, hogy a tárgyalást megelőzően az elnökség kezdeményezésére folytatott le előzetes felülvizsgálati eljárást, ráadásul abban a kizárólagos illetékességgel bíró Ruza József főtitkár mellett további négy személy is részt vett. Kolláth azonban hozzátette, ez csak a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy a doppinggal kapcsolatos kormányrendelet világosan kimondja: ha ez a bizonyos felülvizsgálat nem állapít meg doppingvétséget - márpedig a szerdai, sajtótájékoztatón bejelentett eredmény úgy szól, hogy nem állapított meg -, akkor nincs ügy, egyszersmind nincs jogalap a fegyelmi tárgyalás lefolytatására sem. A paragrafusok világában zömében járatlan hallgatóság számára logikusan hangzott az érvelés. Láthatóan Antos bizottsági elnököt is váratlanul érte, ezért szünetet rendelt el. Ami röpke másfél órásra sikeredett.


A pauza igazán tartalmasan telt, tekintve, hogy Kolláth részletes tájékoztatást nyújtott a szép számú érdeklődőnek; más megközelítésből - például Kiss László szövetségi kapitány szerint - one man show-t tartott. Elmondta egyebek mellett, hogy etikailag vállalhatatlan ügyekhez sohasem adja a nevét, s e mostani negyvenéves praxisa legtisztább eseteinek egyike. "Ez nem a Balkán, ez Közép-Afrika" - jegyezte meg a szövetség ügykezelési módszerére utalva, majd költői kérdést tett fel hallgatóságának: "Mondják meg, mikor volt olyan a magyar sportban, hogy nekem a Btk.-val kell hadonásznom!"


Időközben sikerült bepillantást nyerni az ellenőrök említett, írásbeli nyilatkozatába, melyet - az első mondat tanúsága szerint - büntetőjogi felelősségük teljes tudatában tettek. Ilyesmik állnak benne: Ági, miután sikertelen mennyiségű mintát produkált, tizenöt percig kísérletezett a WC-n; azt követően, hogy továbbra sem tudott elegendő vizeletet szolgáltatni, az ellenőrök felajánlották, hogy igyon, "de a sportoló hisztérikus rohamot kapott, majd közölte, hivatalos ügyben távoznia kell"; "elmondtuk neki, hogy a mintaadás nem folytatása doppingvétségnek minősül"; "a sportoló a doppingmintavétel megtagadásáról szóló nyilatkozatot saját kezűleg kitölti, ott jelzi, hogy hivatalos ügyben távoznia kell", satöbbi...


Valamivel később Kolláth már nem csak hadonászott, hanem idézett is a büntető törvénykönyvből, jelesül azt, hogy a hamis tanúzás egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, s ez érvényes az ügy minden megnyilatkozójára. Eközben a folyosón várakozó Kiss László és Turi György (Kovács edzője) felváltva magyarázta, hogy az antidoppingcsoport munkatársainak vallomása pontról pontra valótlanságokat tartalmaz, de aztán végre feltűntek az ajtóban az öltönyös urak, és újra leültünk.


Le, mert a fegyelmi bizottság - mintha mi sem történt volna - elegánsan átsiklott a Kolláth-féle beadványon, és, egyetlen szó utalást sem téve arra, kimozdította holtpontjáról az ülést. Ez annyiból állt, hogy Antos doktor megkérdezte Kovács Ágnest, fenntartja-e korábbi, írásban dokumentált nyilatkozatát, s mivel igen volt a válasz, a bizottság - eltekintve a teremből amúgy nagy hivataloskodva kiküldött tanúk meghallgatásától - visszavonult ítélkezni.


Az újabb - ezúttal mindöszsze ötvenperces - pihenő alatt titkos fogadások köttettek arra vonatkozóan, hogy az egymástól ütéstávolságra ordítozó Ruza főtitkár és Kolláth megelégszik-e a verbális inzultussal vagy továbblép egy fokkal, de a szövetségi alkalmazott még időben távozott, mondván, "veled legközelebb a bíróságon".


Azért csak-csak elérkeztünk a "Ki hazudik, mert valaki biztosan..." című vetélkedő utolsó szakaszához, melynek keretében Antos Árpád bejelentette a döntést: "Kovács Ágnes nem valósított meg doppingvétséget. A határozat ellen a kézhez vételtől számított tizenöt napon belül lehet fellebbezni." Indoklásul - egyebek mellett - azt adta elő, hogy Kovács a megfelelő indokra tekintettel tagadta meg a további mintaadást, miközben nem cáfolta, hogy az ellenőrök "folyékony itallal kínálták, de ő visszautasította azt".


- Olyan súlyú sportdiplomáciai találkozóra volt hivatalos, amely az egész magyar sportdiplomácia számára kiemelkedő jelentőséggel bírt - mondta szó szerint a versenyző és Roger Moore UNICEF-képviselő randevújáról, ezek után pedig már csak Ági jobb kézben tartott beszédét kellett meghallgatnunk. Azért azt, mert a balban a számára negatív döntés esetére szólót tartotta. "Boldog vagyok" - tudtuk meg tőle, ahogyan azt is: "Minden további kérdésükkel forduljanak jogi képviselőmhöz, Zamecsnik Péterhez!"


Az elhangzottak szerint Kovács a felmentő határozat nyomán indulhat a ma kezdődő, debreceni rövid pályás országos bajnokságon, s az egészhez a láthatóan elcsigázott, magát már borzasztóan fáradtnak mondó Kolláth csak annyit fűzött hozzá: "A határozat nonszensz, törvénysértő, ha megkapom azt, konzultálok a megbízóimmal, hogy teszünk-e lépéseket az ügyben."


Még - természetesen - megoszlottak a nézetek a tekintetben is, hogy a doppingcsoportnak van-e bármiféle illetékessége az esetleges fellebbezésre, az viszont senki előtt nem volt kérdéses: mostantól a határokon túl folytatódik az ügy. Tud már róla az európai és a nemzetközi szövetség, tud a WADA is, s - például - a Reuters brit hírügynökség terjedelmes beszámolójából a fél világ.


"Mást aligha, de annyit talán elértünk, hogy Áginak szereztünk még egy-két jó hónapot" - utalt a várhatóan a legkevésbé sem szívderítő, internacionális fejleményekre az ülésről távolmaradó Gyárfás Tamás sportági elnök. "Aggódom" - mondta, bár ezúttal nem hozta szóba Annus Adrián és Fazekas Róbert athéni ügyét, a tunéziai úszó, Osszama Mellouli közelmúltbeli esetét, s a máris minden részletre kiterjedő tájékoztatást igénylő Cornel Marculescu FINA-elnökről is csak szőrmentén tett említést...


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld