Címlap Kultúra Leonardo da Vinci, Utolsó vacsorája online galériába került
Leonardo da Vinci, Utolsó vacsorája online galériába került PDF Nyomtatás E-mail
2007. november 15. csütörtök, 10:07

Mivel Leonardo da Vinci híres alkotását, az Utolsó vacsorát, a freskó védelmének az érdekében óránként csak százan tekinthetik meg, egy évben maximum 320 ezren láthatják, ezért már online is kiállították a festményt, 16 milliárd pixeles felbontásban. Új kiállítótér nyílt
Sokat keseregtünk az elmúlt években azon, hogy a művészetnek nincs már tere, a mai – klasszikus kifejezéssel élve – rohanó világunkban. Fotográfusok, festők, szobrászok, képző- és iparművészek panaszai hallatszódtak mindenhonnan: „Nem lehet eladni a művészetet!”. Hol van az a hely, ahol százak és százezrek megtekinthetik a műalkotásokat? Hol érhetőek el a művészek egy jó beszélgetésre? Hol vannak a közösségek? Hol máshol? A világot átszövő hálózatban.
Egy európai felmérés szerint, a 18-35 év közötti fiatalok 70%-a az interneten kultúrálódik, itt olvas híreket, itt nézeget fotográfiákat, filmet, itt szívja magába a művészetet. De milyen az a közeg, ahol mindezt teszi? Állíthatjuk, hogy a kultúra közösségépítő szerepe elveszik, de mégis elér az emberekhez a művészet. Az ANTROPOS.hu Kulturális Online Magazin nem kisebb célt tűzött zászlajára, minthogy teret biztosít a művészeknek és a művészekkel való kommunikációra. Itt a művészek kiállíthatják alkotásaikat, az éhes és kíváncsi közönség kérdésekkel, kritikával bombázhatja az alkotókat és akár egy év múlva is visszatérhet újra megnézni a tárlatot. Az online kiállítások, galériák előnye, hogy ingyenes a tárlat megtekintése, nyitva van éjjel-nappal. Igen hétfőn is, amikor a legtöbb galéria zárva van. Érhetné az a vád az online galériát, hogy nem kerülhet a látogató testközelbe az alkotásokkal, de ez általában, amúgy sem megengedett megfogni, az alkotás felületét tapogatni amúgy sem lehet. A virtuális világban elhelyezett festmények, fotók órákig élvezhetőek. A kiállítótérben mindenki helyet kap, aki az interneten található hatalmas mennyiségű kép-szemét között értéket akar képviselni.
A XX. század avantgárdjától kezdődően a művészi tevékenység túllépte az esztétika addig ismert intézményes határait. Erőteljes az igény arra, hogy a művészek belefonódjanak az élet szövedékébe. A világháló szerves része a mindennapjainknak, így elkerülhetetlen az, hogy online felületen jelenítsenek meg alkotásokat.

A média szinte kizárólagos monopóliuma az információ terjesztése. A technika lehetővé tette, hogy a kultúra és a művészet terjesztésére és mindennek az esztétikailag elfogadható formában történő közvetítése is megvalósuljon.
Az ANTROPOS.hu egy új keletű megnyilvánulási felület. Amely a kiállítótér funkció mellett alkalmas esztétikai értékelésre, kommunikációra, interaktivitásra és a legfontosabb, hogy a művészeti igényesség megjelenítésére törekszik.
Persze a klasszikus kiállítási felületekről, a kiállítóterek közösségépítő áldásos hatásáról sem feledkezik meg az ANTROPOS.hu gárdája. Rendezvényeiken, partyjaikon folyamatosan teret biztosítanak, szobrászoknak, iparművészeknek, fotógráfusoknak, festőknek, dizájnereknek, különböző művészeti ágakban tevékenykedő alkotóknak, hogy „élőben” mutassák meg, kik ők és mit visznek bele a művészetbe.
Aki most rögtön el akar látogatni egy kiállításra, ő az ANTROPOS.hu Képzőművészet rovatában meg is teheti!

http://antropos.hu/rovat.php?rovat=6
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld