Címlap Kultúra Építsük meg a Bibliát!
Építsük meg a Bibliát! PDF Nyomtatás E-mail
2007. november 08. csütörtök, 10:02

Biblia és Lego? Sokaknak talán meglepetést okozhat elsőre ez a párosítás. Mert hát micsoda ötlet lego-kockákból megépíteni a bibliai történeteket? Micsoda különleges ötlet!

Egy ilyen különleges könyvet ajánlunk most a figyelmébe, egy

gyerekkönyv-sorozat első darabját, melynek címe:Építsük meg a Bibliát! – KarácsonyA könyv a karácsony történetét meséli el az eredeti bibliai szöveg

felhasználásával úgy, hogy minden egyes jelenet lego-elemekből van

felépítve. És hogy miért különleges ez a könyv? Miben különbözik a boltokban kapható, gyerekeknek szóló Biblia-feldolgozástól? Két ok miatt is: egyrészt itt az eredeti bibliai szöveg szerepel, azaz nincs „lebutítva" a könnyebb emészthetőség kedvéért, ahogy ezt mondani szokás. Mivel egy oldalon egy vagy két mondat szerepel, kiderül, hogy a szöveg tökéletesen érthető a kisgyerekek számára is. Ráadásul – és ez a könyv igazi különlegessége – a szöveg egész oldalas illusztrációja minden esetben kizárólag lego elemekből van megépítve, ami minden gyerekben az ismerősség érzetét kelti, hiszen nem nagyon van olyan kis- és nagykorú, aki ne ismerné és ne szeretné a legót. (A kiadónk tájékán fellelhető számos kisegyerek fantasztikus lekesedéssel fogadta a bibliai lego-történetek ötletét, és ez sarkallt bennünket a könyv megjelentetésére is.) Csodálatos látni, ahogy egy kis fantázia segítségével egy jól ismert kalóz figura, egy mentőautó-tető vagy egy robot-alkatrész miként nyer új értelmezést egy bibliai történet részeként. Az egyes jelenetek rendkívül szellemesek, ugyanakkor nem túl bonyolultak, úgyhogy bárki kedvére belevághat a megépítésükbe. Mert hát így karácsony táján, ha kőből, fából, üvegből, fröccsöntött műanyagból és annyi minden más anyagból lehet kis betlehemeket találni, miért ne építhetnénk mi magunk is egyet legóból?!A könyv ötlete és a jelenetek megépítése egyébként egy amerikai fiatalembertől, Brendan Powell Smith-től származik, aki lassan az egész Bibliával készen lesz. Először csak a honlapján mutatta be a munkáit, de akkora volt a sikere, hogy elkezdte könyv formájában is kiadni az egyes történeteket. A www.thebricktestament.com/press/index.html oldalon a bibliaépítésről a nemzetközi sajtóban bőségesen megjelent cikkek, tévé- és rádióműsorok között keresgélhetünk.


A könyv jelenleg nyomdában van, várható megjelenés: november eleje. Amennyiben felkeltettük az érdeklődésüket, és úgy döntenek, hogy a nagy karácsonyi könyvdömpingben bemutatnák ezt a könyvet is, kérésre szívesen küldünk tiszteletpéldányt.

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld