Címlap Kultúra Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában
Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában PDF Nyomtatás E-mail
2007. október 18. csütörtök, 16:51

Az AEGON Magyarország Zrt. és a Bárka Színház együttműködésében 2006 szeptemberében indult a Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című irodalmi-művészeti sorozat, amelynek keretében a magyar művészeti élet kiválóságai Alföldi Róbert vendégei. A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos a zene is, hiszen a meghívott zenészek kreatív módon reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható.

Az est fellépőiről:

Vámos Miklós


1975-től 1992-ig az Objektív Filmstúdió dramaturgja volt. Az Ab Ovo Kiadó egyik alapítója, 1992-től 1995-ig igazgatója. Az International Buda Stage művészeti vezetője 1997-től 2003-ig.

Könyveit 16 nyelvre fordítják, több drámáját külföldön is bemutatták, írt novellákat, portrékat és filmeket is (Csók anyu, Szamba, Ámbár tanár úr). Műsorokat készített (l995-től 2003-ig) a Magyar Televízióban, Lehetetlen, Rögtön és 2 ember címmel. 2005-től a Washington Post internetes rovatának (PostGlobal) kelet-európai levelezője.


Fontosabb művei:

Valaki más (1981), Hanyatt-homlok (1983), Zenga zének (1983), Ki nem küldött tudósítónk jelenti (1985), Félnóta (1986), A New York-Budapest metró (1993), Anya csak egy van (1995), Apák könyve (2000), Sánta kutya (2003), Márkez meg én (2004).


Október elején jelent meg a legújabb regénye Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?) címmel.


Egyéb részletek találhatók Vámos Miklós honlapján: http://vamos.hp.hu/


Palya Bea


Az egyik legsokoldalúbb énekes, magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzenei, dzsessz és énekelt vers műfajokban is. A Folkestra, a Kárpátia és a Zurgó együttes alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő együttesben, Nagy János triójában, a Balázs Elemér Groupban, az Etnofon együttesben.


Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével (ez a Palya Bea Quintet), itthon és külföldön.


Első szólólemeze az Ágról-ágra (2003), majd meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom címmel (2004). Legutóbbi munkája a Weöres Sándor Psyché című versciklusából készült nyolcvan perces zenei anyag, amely 2005 decemberében jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban.


2005-ben Tony Gatlif Transylvania című filmjéhez készített zenét, rövid ideig a vásznon is feltűnik. 2006 tavaszán lemezszerződést írt alá a francia Naive céggel (naive.fr), az első lemez jövőre jelenik meg. 2007-ben Palya Bea az európai esélyegyenlőségi év egyik hazai nagykövete.Palya Bea saját honlapja: http://www.palyabea.hu/ - itt az életrajz mellett diszkográfia, interjúk sora is olvasható.


 


 


Barcza Horváth József 1974-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében tanult. 1995-től 1997-ig a Claudio Abbado által vezetett Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagja volt, majd 1997-98-ban a Budapesti Fesztiválzenekarral dolgozott.


1995-ben Krakkóban a Jazz Juniors versenyen a „legjobb nagybőgős”, 2002-ben a Magyar Rádió által szervezett jazzbőgő tehetségkutató versenyén már ő volt a zsűri alelnöke. Sokféle formációban játszott, például a Franciaországban élő Gadó Gáborral, a Németországban élő Tony Lakatossal, valamint Winand Gáborral, a Kaltenecker Trióval. Játszott olyan neves külföldi zenészekkel, mint Frank London, Erik Truffaz, Palle Mikkelborg – hármójukkal lemezt is készített. Ezek a lemezek:

Off Course feat. Erik Truffaz - Tales From The Lighthouse (2002, BMC)

Frank London with David Yengibarjan - Pandoukht (2003, BMC CD 087)

Gábor Juhász with Palle Mikkelborg - 60/40 (2003, BMC CD 098)


 


A Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában című sorozat keretében a következő művészek voltak már Alföldi Róbert vendégei:  1. Spiró György író, aki a 2006-os AEGON Művészeti Díjat kapta Fogság című regényéért, valamint Jeney Zoltán zeneszerző, akit Spiró György jelölt az AEGON Művészeti Társdíjra;

  2. Závada Pál író, Szüts Miklós festőművész, Darvas Benedek zeneszerző-zongorista;

  3. Parti Nagy Lajos író, Pálfi György filmrendező és Vázsonyi János szaxofonos;

  4. Bíró Kriszta és Bereményi Géza, Darvas Benedek, valamint Darvas Kristóf;

  5. Kőrösi Zoltán író és Csurka Eszter festőművész, Grencsó István szaxofonos, Benkő Róbert nagybőgős;

  6. Esterházy Péter író, Dés László zeneszerző, szaxofonos, Figula Mihály borász;

  7. Szabó T. Anna költő és a férje, Dragomán György író, továbbá Kenyeres Bálint filmrendező és David Yengibarjan tangóharmonikás;

  8. Nádasdy Ádám költő, műfordító, El Kazovszkij festőművész, valamint Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.


   1. 2007 szeptemberében Rakovszky Zsuzsa, az idei AEGON Művészeti Díjjal elismert költő, író, műfordító, valamint a 2007-es AEGON Művészeti Társdíjra általa jelölt festőművész, Vojnich Erzsébet volt az ünnepélyes díjátadó est két vendége. Csellón egy különleges tehetség játszott: a mindössze 14 esztendős Szabó Ildikó.


 


2007. október 27-én, szombaton 19 órától könyvbemutató:


Alföldi Róbert vendége:


Vámos Miklós író,

akinek nemrég jelent meg az

Utazások Erotikában (Ki a franc az a Goethe?) című regénye,


Palya Bea énekes,

aki nemcsak beszélgetőtárs lesz, hanem természetesen énekel is.


Zene: Barcza Horváth József (nagybőgő)


 


Ötletgazda, sorozatszerkesztő: Eszéki Erzsébet


 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld