Címlap Kultúra Szabó Magda 90 éves
Szabó Magda 90 éves PDF Nyomtatás E-mail
2007. október 05. péntek, 16:55

Ha az írót lehetne fokozni, most nem lenne sok gondom. Író, íróbb, legíróbb. Ám a nyelvtani mutatvány akkor lenne az igazi, ha már az első fokban ott lapítana az utolsó, vagyis ha leírnám azt a szót, hogy író, akkor abban - akár üledékes kőzetben a régvolt növények lenyomata - már ott motozna a létező legjobb minőség.

Ő ugyanis nem pusztán attól író, hogy időnként szavakat körmöl egy papírra, hanem jellemében, tartásában, és igen, már most létező mítoszában is. Úgy ír, ahogy él, mondhatnánk, és ez az átfedés Villon vagy Márai óta neki áll a legjobban. Számára az íróság nem jelmez vagy póz, fellépéseiben nincs semmi trükk, PR-fogás. Úgy író, ahogy azt száz, százötven évvel ezelőtt még elképzelték: erkölcsében, tisztaságában, s ha kell, abban is, hogy tanácsot ad, megtalálja a mindig zavaros viszonyok között azt a csöndes ösvényt, amelyen még végig lehet menni nagyobb sérülés és önfeladás nélkül. Neki még minden kétely nélkül el lehet hinni olyanokat, hogy: "Ha az ember író, meg kell álljon a lábán úgy, hogy ne legyen befolyásolható". Vagy: "Az írónak tilos a hazugság!" Csupa-csupa édes anakronizmus, amelyet ma már a vállalkozó-író, a másodállásban-nyögő-író szeret lesajnálni, megkérdőjelezni, hiszen a kor, a körülmények egészen mást kérnek tőle. Rugalmas, miközben mindent megadna, hogy visszakapja régi merevségét. Hogy ismét szilárd legyen és bájosan idejétmúlt.
//

Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta Szabó Magdának. A Kossuth-díjas alkotó csütörtökön vette át a kitüntetést a Sándor-palotában. Sólyom László az írót méltatva kiemelte: a nagykereszt a legmagasabb kitüntetés, amely egy életmű összegzéséért adható

Kép: Teknős Miklós


Mert ma már azért más írónak lenni. Ma már tudjuk, hogy az írónak is van fürdőszobája, és bizony időnként az orrát is túrja, és nem, sajnos, egyáltalán nem tévedhetetlen. Valahogy ma már az íróknak is megvan a maguk bulvársajtója, ahol kiderülhet néhány jól irányzott, szaftos részlet, mint ahogy ki is derül, sőt néha maga az író kénytelen megszellőztetni magáról ezt-azt, hogy a figyelem, ez a nehezen kiharcolt tünemény ne repdessen tova. Szabó Magda azonban ebben is íróbb, tudja, hogy a napi önmutogatás közben mindig meg kell őrizni valami szemérmest, hogy az író voltaképpen mégiscsak inkább titok, mint önkitárulkozás.


És még valami: Szabó Magda nem női író. Sem önéletrajzi regényét, a Für Elise-t, sem a legismertebb, Franciaországban diadalmenetet bejáró, Femina-díjjal elismert Az ajtót, vagy a Régimódi történetet olvasva nem jut az olvasó eszébe, hogy női irodalmat olvasna, hogy itt most egy nő beszélne, akinek fontosabb saját nemi identitása, mint a szavak, a nyersanyaggal való szüntelen bíbelődés. Valahogy nemtelen és kortalan az egész, ami csak az igazán jó szöveg sajátja, ám a mondatok, ez az érzékeny, pontos, lüktető szövet mégis elindít az olvasóban valamit, nővé teszi, ha lehet ezt mondani, finommá és légiessé, nyitottá a legapróbb részletek iránt is, hogy egyetlen ízt, illatot se szalasszon el. Valahogy úgy, miként Bodor Ádám teszi szikár és hallgatag férfivá az embert.


Vannak könyvek, amelyeket sosem tesz le az ember. Hiába olvastuk végig, hiába kerültek a polc legsötétebb zugába, hiába adtuk kölcsön, valahogy mégis ott marad kinyitva, kedvenc karosszékünk mellett. Rájárhatunk az idők végezetéig. És ha beszélünk, a könyv hangját is hallani. Mondják, író ennél többre aligha képes. De ez a kevés teheti néha élhetőbbé a világot.


l Debrecenben, Szabó Magda szülővárosában számos ünnepséget tartottak az elmúlt napokban az írónő kilencvenedik születésnapja alkalmából. Kedden Szurmainé Silkó Mária Ajándékomat megbecsüld! - töredékek Szabó Magda életművéhez című könyvét mutatták be, majd a Tóth Könyvkereskedés Arany Bika szállodában található könyvesboltját nevezték el az írónőről. A "keresztelőn" részt vett az ünnepelt is, és beszédet mondott Kósa Lajos, a város fideszes polgármestere, aki a frissen fölavatott Szabó Magda Könyvesboltban elsőként dedikáltatott az írónővel. A születésnap megünnepléséből kivette a részét a debreceni Csokonai Színház is: szerdán premier előtti zártkörű előadáson játszották az írónő "A macskák szerdája" című, Csokonai Vitéz Mihályról írott darabját, amelynek nyilvános bemutatóját ma este tartják.


Forrás: Népszabadság Online
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld