Címlap Kultúra Vélemények L. Simon László most megjelenő könyvéről
Vélemények L. Simon László most megjelenő könyvéről PDF Nyomtatás E-mail
2007. október 03. szerda, 12:27

A Kortárs Kiadó és a Magyar Írószövetség szeretettel meghívja


L. Simon László

Versenyhátrány

A (kultúr)politika fogságában

című könyvének bemutatójára.


A kötetet bemutatja:


Fázsy Anikó, a Nagyvilág Világirodalmi folyóirat főszerkesztője és


Halász János, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának alelnöke


Házigazda: Ambrus LajosA bemutató helye és ideje: Magyar Írószövetség, 1062 Budapest, Bajza utca 18. 2007. október 9. kedd 17 óraA kötettel és a szerzővel Székesfehérváron is találkozhatnak az olvasók.


Bemutatja: Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke


Köszöntőt mond: Dr. Balogh Ibolya a Fejér megyei Közgyűlés elnöke


A beszélgetést vezeti: Bakonyi István irodalomtörténészA bemutató helye: Szent István Művelődési Ház, Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.


Ideje: 2007. október 11., csütörtök 18 óra


 


Ha Magyarország történetére csak egy pillantást is vetünk Szent Istvántól a legutóbbi időkig, nemcsak hódító vagy honvédő háborúkat, szabadságharcokat, forradalmakat és megtorlásokat láthatunk, és nemcsak az államszervezés, a politika, a gazdaság puszta létért való küzdelmének századait, de szembetűnő az a küzdelem, az az erőfeszítés is, amit kedvező és keservesen nehéz időkben egyaránt legjobbjaink a magyarság művelődéséért kifejtettek.


Egyház és állam, egyháziak és világiak jól tudták, hogy csak vesztes lehet az a nép, de az a hatalom is, amely az oktatás, nevelés, művelődés dolgában leszakad a világtól. Pontosan látták, hogy bármely nép vagy akármilyen államiság jövőjét sem lehet csupán a hadak útján biztosítani.


Mert a külső hódítás a történelmi pillanat műve, amit a következő pillanat már vereségre és veszteségre is válthat. A belső építkezés azonban mindenkor a jövőt szolgálta, és hatása évszázadokban mérhető, eredményeit pedig nem lehet kisebb-nagyobb csatákban elveszíteni.


Ezt a belső építkezést szolgálja L. Simon László mozgósító erejű tanulmánykötete. Tényfeltáró elemzések, egészséges veszélytudat, cselekvést követelő programok. A kedvező történelmi idő reményével, esélyével és Platón figyelmeztetésével ajánlom az olvasó figyelmébe: “Ha bölcs és becsületes polgárok lemondanak arról, hogy saját maguk irányítsák a közösség életét, akkor az lesz a büntetésük, hogy ostobák és gazemberek fognak uralkodni rajtuk.”


(Lezsák Sándor)Az alkotmányban szerepel, hogy a Magyar Köztársaság támogatja a művészeti élet szabadságát. Miért nem tisztázták eddig sem a kulturális élet szereplői, sem a kormányzati oldal résztvevői, hogy mit jelent ez valójában? Szabad-e kultúrpolitikáról beszélni, vagy csak kulturális politikáról? Mikor beszélünk végre az igazi kérdésekről elkerülve az aktuális politika hétköznapi csapdáit?


L. Simon László kötete értékes, mert a szerző komoly felelősséggel nyilatkozik kultúránk jelen állapotáról. Arról ír, ami most nélkülözhetetlen a kultúrában: közös értékeink tisztázásáról.


(Halász János)L. Simon László tanulmánykötete sajátos időszakban jelenik meg: a rendszerváltás után több mint másfél évtized elteltével, hosszas előkészítés és nem kevésbé alapos álcázás után a kormányzati politika nyíltan is zászlajára tűzte “az állam karcsúsításának”, az állami funkciók leépítésének stratégiai programját. L. Simon kötete ebben a helyzetben nem más, mint egyértelmű vészjelzés. Világosan felrajzolja, hogy a kultúraszervezés és a kultúrafinanszírozás területén már egyébként is uralkodóvá vált leépítő folyamatok milyen következményeket, körülményeket, állapotokat alakítottak ki ebben a stratégiai jelentőségű társadalmi alrendszerben – és éppen ebben áll a kötet jelentősége. Az írások, elemzések ugyanis félreérthetetlenül figyelmeztetnek arra, hogy a magyar társadalom a rendszerváltás óta alakuló politikai kurzus menetében lassan teljesen magára marad a nemzeti kultúra fenntartásának és ápolásának a feladataival. Az állam közreműködésére, segítségére – részben a felelős hatalmi pozíciókat uraló politikai cselekvők inkompetenciája, részben a közösségi érdekekkel ellentétes szándékai miatt – a társadalom már most sem számíthat. Ebben a helyzetben rövid távon a tanulmánykötetben szereplő és ahhoz hasonló közpolitikai, közösségszervező szándékú elemzések, illetve azok megvalósításai adhatnak reményt valamiféle változás megindulására. Reménykedjünk tehát, és bízzunk benne, hogy a kultúra nemzeti stratégiai jelentőségű területén a kötet által megjelenített kezdeményezés követőkre és közreműködőkre talál.


(Gazsó Tibor)
L. Simon László (1972) József Attila-díjas író, szerkesztő, kulturális szakértő, 2004 óta a Magyar Írószövetség titkára. Legutóbbi, Hidak a Dunán című, esszéit, tanulmányait tartalmazó kötete 2005-ben a Ráció Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld