Címlap Kultúra A nyelvtudás ablakot nyit a világra: Az európai nyelvek napjának ünnepe
A nyelvtudás ablakot nyit a világra: Az európai nyelvek napjának ünnepe PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 27. csütörtök, 16:09

Szeptember 26-án, szerdán a nyelvi sokszínűségét ünnepli Európa. A 2001-es nyelvek európai évét követően az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös kezdeményezésére minden év szeptember 26-án kerül megrendezésre a nyelvek európai napja, a nyelvi és kulturális sokszínűség ünnepe. A nyelvek európai napjának három célkitűzése van: felhívni a nyilvánosság figyelmét a nyelvtanulás fontosságára, növelni a nyelvek ismertségét és tudatosítani azok értékét, valamint az élethosszig tartó nyelvtanulásra ösztönözni. Idén az Európai Bizottság a nyelvek európai napja alkalmából a többnyelvűség melletti különleges elkötelezettségét rendezvények szervezésével kívánja hangsúlyozni, melyeknek a Berlaymont és a Charlemagne épület és azok környéke ad otthont; ezek sorába tartozik két szeminárium is, melyeken többnyelvűséggel foglalkozó szakértők vesznek részt. Az Európai Bizottság többnyelvűséget támogató képviseleteinek hálózatán keresztül a tagállamokban is számos esemény kerül megrendezésre.

„A nyelvek mindannyiunk számára fontos szerepet játszanak", jegyezte meg Leonard Orban, többnyelvűségért felelős biztos. „A nyelvtudás ablakot nyit a világra. Új távlatot jelent az egyének személyes és szakmai fejlődésében és a gazdasági növekedésben egyaránt. A többnyelvűségre társadalmunk különböző területein egyre nagyobb szükség van. A fokozott mobilitás következtében az európai polgárok sok esetben saját országuktól távol töltik életük egy részét. Az, hogy több nyelven értünk és tudjuk megértetni magunkat, nem csak mindennapjainkra van hatással: egy esetleges külföldi kórházi tartózkodás, vagy bírósági látogatás esetén, vagy egy postahivatalba, bevásárlóközpontba stb. betérve, hanem európai polgárként érinti demokratikus jogaik gyakorlását, többek között az európai intézményekkel való kapcsolatunkat is."

A nyelvek európai napján szervezett rendezvények Brüsszelben:

10.00-12.30 – Seminar "Language diversity: an asset to make the most of". (Szeminárium „Nyelvi sokszínűség: előny, amellyel élni kell" címmel.) (Charlemagne épület). A szeminárium a „Europe by Satellite" (Európa Műholdról) segítségével az interneten is követhető lesz.

A napi déli sajtótájékoztatót követően – Leonard Orban, többnyelvűségért felelős biztos tart sajtókonferenciát, a többnyelvűséggel foglalkozó magas szintű munkacsoport referense, Wolfgang Mackiewicz részvételével (Berlaymont épület, sajtószoba).

14.45-17.15 – Szeminárium a média lehetőségeiről a nyelvtanulás fontosságának tudatosítása és a többnyelvűség elősegítése érdekében (Berlaymont épület). A szeminárium a „Europe by Satellite" (Európa Műholdról) segítségével az interneten is követhető lesz.

A nagyközönség számára a Berlaymont épülettel szemközti sétányon kiállítás nyílik; a megnyitót Leonard Orban biztos tartja 14.15-kor.

A kiállításon a többnyelvűségért felelős bizottsági főigazgatóságok és szolgálatok (Kiadóhivatal, Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóság Többnyelvűség csoportja, Tolmácsolási Főigazgatóság, Fordítási Főigazgatóság) mutatják be tevékenységüket. A kiállítási sátorban egyes EU-támogatással létrejött nyelvi projektek is bemutatásra kerülnek. Ezek egy része interaktív, így ételkóstolást, érzékek útján történő nyelvtanulást, konverzációs táblákat stb. is magában foglal.

A sétány számos játéknak fog helyet adni , így pl. lesz interaktív kvíz, óriás keresztrejtvény és nyelvi versenyként képeslapírás. A sétányon tartott nyilvános rendezvényekre a brüsszeli iskolák diákjait is várják.

A tagállamokban tartott események listáját a következő honlapon lehet elérni: http://europa.eu/languages/en/home.


 


Kapcsolattartó személy: Pietro Petrucci, +322 298 94 92 / Roger Nunn, +322 2953647 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld