Címlap Kultúra Ketten egy széken
Ketten egy széken PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 25. kedd, 14:02

Pályázatot hirdet a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára Hiller István kulturális miniszter. A jövőről annyit tudunk: az új direktor 2010-ig garantált évi 1,7 milliárd forintos költségvetési támogatásból gazdálkodhat, és január 1-jétől június végéig együtt dolgozik elődjével.

Jó előre bejelentette Jordán Tamás, nem pályázik újra a Nemzeti vezető posztjára. Új kihívásokat keres, Szombathelyen alapít színházat. (Erről csütörtökön dönt a helyi közgyűlés.) De az év végén lejáró mandátumát június végéig meghosszabbítja Hiller, az új direktor hivatalosan július 1-jétől vezeti a Nemzetit.


Jordán lapunknak úgy nyilatkozott: minden igazgatóváltásnál erre volna szükség, így a "régi" be tudná fejezni az évadot, míg utódja ismerkedhetne a színház dolgozóival, tervezhetné a következő szezont, és közben az adott évi munkáit is nyugodtan teljesíthetné. A Nemzetiben ez történik most, a szerződéseket és az új műsortervet - az utód ellenjegyzésével - még Jordán írja alá.


A pályázati felhívásban a miniszter a hagyományok ápolása, a reprezentatív szerep mellett a kortárs művek és a kortárs színházművészet megújító irányzatainak felkarolását várja, valamint együttműködést a határon túli magyar és a külföldi társulatokkal. Fontos feladatnak tartja a fiatalok színházra nevelését is.


A kiszámíthatóság jegyében Hiller - akárcsak az Operaház esetében - előre deklarálta a 2008-2010-ig a költségvetési támogatás mértékét: ez a már említett évi 1,7 milliárd forintot jelenti, amely az évtized végére csak emelkedhet.


Bár korábban többen javasolták, a pályázati kiírásig oldják meg a Nemzeti szervezeti átalakítását, ez nem történt meg. A kiírás azonban rögzíti: az új direktornak ebben együtt kell majd működnie a minisztériummal.


A felhívás hamarosan megjelenik a Kulturális Közlönyben. A pályázatokat ettől számított 45 napon belül várják. A beérkezett dolgozatokat szakmai bizottság bírálja el, a döntés - legkésőbb december elején - Hiller Istváné.


Több lehetséges direktorjelölt neve kering a szakmában. A Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Szűcs Miklós öt éve is pályázott, de az elbírálás jegyzőkönyvét harminc évre titkosította az akkori kulturális miniszter, Görgey Gábor. Így Szűcs - mint mondta - csak akkor adja be elképzelését, ha nincs előre eldöntve, ki legyen az igazgató. Nem ismeri még a kiírást a Bárka Színház direktora, Alföldi Róbert és az Új Színház vezetője, Márta István sem. Márta annyit mondott: fokozott figyelemmel kíséri a pályáztatást, Alföldi pedig a felhívás szövegének ismerete után dönt, indul-e a posztért. A legtöbbször Valló Péter nevét hallottuk esetleges Nemzeti-igazgatóként, a rendező azonban lapunknak kijelentette: ő nem pályázik.


Forrás: Népszabadság Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld