Címlap Kultúra Képkölcsönző parti a KOGART-ban szeptember 26-án
Képkölcsönző parti a KOGART-ban szeptember 26-án PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 25. kedd, 11:55

2007 szeptember 26-án 19 órakor ismét ingyenes képkölcsönzés a KOGART Baráti Körben.
( KOGART Galéria, 1062 Budapest, Andrássy út 112.)

A Baráti Kör egyetlen estére hoz létre egy kiállítást. Romvári Márton kurátor 60 művész 120 képét és szobrát gyűjti össze a műtermekből és a Baráti Kör tagjai bármelyiket ingyen hazavihetik, gyönyörködnek bennük, majd négy hónap múlva a képet egy másik kiállítás anyagából egy másikra cserélik. A biztosítást a KOGART vállalja. (A fiatalabb művészek mellett most például Haraszti István, Ef Zámbó István, Mata Attila, Szabó Tamás, Wahorn András) képei és szobrai is kikölcsönözhetőek.


Mert valljuk be, nem ugyanaz végigszaladni egy kiállításon és eldönteni valamiről, hogy tetszik vagy nem, mintha otthon a vacsora mellett naponta szembenézünk vele. A képkölcsönzés tehát a szórakoztató és a praktikus szempontok mellett megpróbálja megszerettetni a kortárs művészetet!

A legjobb persze az, ha ezt a gyerekekkel kezdjük. A KOGART Baráti Köre ezért tartott már ingyenes képkölcsönzést kifejezetten a gyerekeknek ( gyerektémájú képekből) hogy ők maguk is megéljék a választás gyönyörűségét és hogy számukra is természetes legyen a gyerekszobában együtt élni egy festménnyel vagy szoborral.

Pénz azért nem forog, hogy erre mindenkinek egyforma esélye legyen.


A képkölcsönzésen való részvétel egyetlen feltétele a tagság, amely a belépés napjától számított egy évre két személynek 12 000 Ft, ezért minden program ingyenes. Lehet az képzőművészeti, irodalmi, kultúrtörténeti stb.

Csak ízelítő néhány korábbi programból:  1. Csokoládé est Parti Nagy Lajossal és Békés Pállal. Az erre az alkalomra írt novellák élvezetén túl a közönség kipróbálhatta a bon-bon készítést és megkóstolhatta azt a belga csokoládét, amiből a töltelékekkel és formákkal a gyulai mestercukrász hungaricumnak számító magyar remekeket készített a színpadon.

  2. Egy téma négy novella – irodalmi játék a közönséggel. A felkért négy író egy-egy novellát hozott (utoljára Bíró Kriszta, Bacher Iván, Dragomán György, Garaczi László írt a kutyáról) a közönségnek pedig a helyszínen kellett alkotnia.

  3. Zárás után a Magyar Nemzeti Múzeum három restaurátor műhelyében - a műhelyek vezetői megmutatták, hogy éppen milyen műkincseken dolgoznak, hogy miből mit tudnak elővarázsolni, hogyan lesz egy öklömnyi összeszáradt textilből, pompás női viselet, rozsdakupacból míves fegyver.

  4. Amit tudni lehet a briliánsról – a szakértő elmondta amit tudni érdemes az antik kövektől az amsterdami gyémánt tőzsde működéséig, közben óriás kivetítőn követhette a közönség hogyan foglalnak a helyszínen briliánsokat egy gyűrűbe és mindenki a saját kezében nézhette meg, mi a különbség az egyes kövek árnyalatai, csiszolása között.

  5. Városnéző sétán letűnt kávéházak nyomába szegődtek.

  6. Megnézték a művészeket a műteremben tehénfestés közben és jártak számtalan tárlatvezetésen.


A Baráti Kör egyetlen költségtérítéses programja az un. kulturturné, amikor művészettörténészek kíséretében a tagok európai nagyvárosokba utaznak és ott három napon át járják a múzeumokat. A KOGART segít abban, hogy mindenhol szakértő vezetőjük legyen és olyan helyekre is bejussanak, amelyek egy turista előtt zárva vannak. Róma és Barcelona után, most a Múzeumok Hosszú Éjszakájára Bécsbe mennek.
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld