Címlap Kultúra Deimantas Narkevičius: A történelem folytatódik
Deimantas Narkevičius: A történelem folytatódik PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 25. kedd, 09:28

A kritikusként és hosszabb ideig kurátorként is dolgozó litván képzőművész, Deimantas Narkevičius filmjeinek és videómunkáinak középpontjában a történelem, a hivatalos és személyes emlékezet viszonyának és ábrázolhatóságának kérdései állnak. Mennyire átpolitizált az emlékezet? Lehetséges-e megmutatni a történelmi vagy személyes traumákat? Milyen filmnyelvi eszközökkel? Deimantas Narkevičius 1964-ben született Litvániában (Utena). Vilniuszban él és dolgozik. 2005-ben DAAD-ösztöndíjasként élt Berlinben. Egyéni kiállításainak helyszínei az elmúlt években: többek közt a berlini daadgalerie (2005, 2007), a párizsi gb&agency galéria (2006), a lipcsei Zeitgenössische Galerie (2006) és a bécsi Secession (2007). Számos biennálén és nemzetközi csoportos kiállításon vett részt, többek között az idei Skulpturenprojekt Münster sculpturen projekt keretében is kiállít: http://www.skulptur-projekte.de/kuenstler/narkevicius/

Markéta Othová: Te nem ismersz, de én tudom, ki vagy


Kurátorok: Karel Císař, Páldi Lívia


Markéta Othová szinte kivétel nélkül fekete-fehér képeket készít, amelyek nem illeszthetők sem a dokumentarista, sem a klasszikus művészfotó zsánereibe. Nagyméretű, keretezetlen fotóit részben filmszekvenciákat idéző sorozatokba, részben olyan váratlanul ható csoportokba rendezi, amelyekben az egymás mellett álló szobabelsők, csendéletek, tárgyak vagy utcai jelenetek nyugtalanító képzettársításokat hoznak elő.A budapesti kiállítás, amely részben a Műcsarnok tereibe készített válogatás, egyben a művész első nagyobb szabású tárlata az 1997-es dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett bemutatkozása, a Perfect World óta.

!FORRADALOM?

Művészi reflexiók a tömegkommunikációban megjelenő ábrázolásokról


Balázs Béla Stúdió/Magyar Dezső - Alice Greischer & Andreas Siekmann - Latifa Echakhch - Raphael Grisey - Sandra Johnston - Haraszti Gina/Kútvölgyi Léna/Bengt Sjölen - Khoór Lilla & Anna Artaker - Ines Schaber - Tania Mouraud - Deimantas Narkevičius - Peter WatkinsMegnyitó: 2007. szeptember 27., 19:00

Megnyitja: György Péter, esztétaKoncepció: Ulrike Kremeier, Páldi Lívia

A budapesti kiállítás kurátora: Páldi Lívia

Kiállítás-design: Andreas Müller


Projekt-dokumentációk és dokumentumfilmek:

Bachman Gábor I Rajk László - Média Research Foundation - B. Révész László - Muhi Klára I Dér AndrásA !REVOLÚCIÓ? c. kiállítás a forradalmak lényegi kérdéseit és megjelenési formáit vizsgálja; a tüntetések, spontán megnyilvánulások, a média, a nyilvánosság és azok szimbolikus megjelenésének szerepét, miközben egy időtengely mentén összeköti 1956-ot az azt megelőző és az azt követő eseményekkel, az 1919-es Tanácsköztársasággal, az 1968-as párizsi eseményekkel, a prágai tavasszal, valamint korunk aktuális történéseivel.


A Műcsarnok a kiállítás harmadik fejezetének ad otthont (a Collegium Hungaricum, Berlin és Centre d\'art Passerelle, Brest után), újabb művészekkel és művészi szemszögekből, történeti anyagokkal kiegészítve.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld