Címlap Kultúra Poznani Lengyel Táncszínház - Farsang és Böjt viadala
Poznani Lengyel Táncszínház - Farsang és Böjt viadala PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 20. csütörtök, 15:36

A közel 35 éve működő Poznań-i Lengyel Táncszínházat nemcsak Lengyelországban, de Európa-szerte is az egyik legjelentősebb kortárs balett-társulatként tartják számon. Rendszeres vendégei a kontinens legnagyobb fesztiváljainak, de turnéik során eljutottak már Mexikóba, Indiába és Japánba is.

A Farsang és Böjt harca, mely Brueghel híres festményétől kölcsönözte címét, az emberi természetben rejlő eredendő ellentmondásokat járja körül: miközben tiszta ideálok után vágyunk, nem tudunk ellenállni a diszharmónia iránti vonzódásunknak sem. A poznaniak előadása egy játékos utazásra hívja a nézőt, mely nem mentes a viszontagságoktól és váratlan helyzetektől, a cél elérése pedig mindannyiunk döntésein múlik.


Az előadásnak nem célja, hogy egyfajta 21. századi moralitásként reflektáljon az emberiség nagy kérdésére: merre tartunk, mi létünk végső célja? Ehelyett inkább a játék elemeit használva közelít a problémához, miközben nem idegenkedik az ellentmondásosságtól és az eklektikus megoldásoktól. Az emberi életet, mint a Böjt és Farsang örök táncát, küzdelmét mutatja meg, anélkül, hogy abba a hitbe ringatná a nézőt, hogy kézenfekvő, biztos utak visznek a végső válasz megleléséhez. A poznani társulat alkotócsapatának kiindulópontja, hogy az igazság felé számtalan út vezet, melyet mindannyian magunknak kell meglelni


Az előadás zárt terében minden néző a saját útvonalán halad. Mozgásukat a zene és a gólyalábakon járó ceremóniamester irányítja. Magunknak kell döntést hoznunk arról, hogy mit követünk figyelemmel, hogy egy helyben állva nézzük végig az előadást, vagy a táncosok között haladva keresünk új nézőpontokat. Ez az előadás nem a bűnről és Istennel való viszonyunkról szól, hanem inkább a lelki kalandozásaink feladásáról, a megnyugvásról.


Koncepció és koreográfia: Ewa Wycichowska

Zene: Zbigniew Lowzyl (H. Purcell és H. M. Górecki zenéinek felhasználásával)

Billentyűk: Krzysztof “Wiki” Nowikow

Díszletterv: Bohdan Cieslak

Jelmezek, kellékek: Ewa Lowzyl

Táncolják: a Poznani Lengyel Táncszínház tagjai, valamint Marcin Liber, Zbigniew Lowzyl, Krzysztof “Wiki” Nowikow

Közreműködik: a Poznani Zeneakadémia Zenekara

Vezényel: Marcin Sompolinski


Poznani Lengyel Táncszínház "Farsang és Böjt viadala"

Millenáris Teatrum

2007. szeptember 26-27 (szerda-csütörtök), 20.00

Jegyárak elővételben: 1800 Ft

Az előadás napján: 2500 Ft

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld