Címlap Kultúra Utolsó Bárzongorista Gála a Müpában
Utolsó Bárzongorista Gála a Müpában PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 14. péntek, 13:10

Ugye senkinek nem kell bemutatni a lelkünkbe látó bárzongoristákat, akik esténként mindannyiunk által ismert és szeretett dallamokkal vígasztalnak, örömet szereznek, emlékeztetnek vagy olykor megríkatnak?
Ugye azt is jól tudjuk, milyen, amikor a bárzongorista a dizőzt kíséri és együtt keltik életre a csodálatos melódiákat?

A Roland East Europe és a Filmmúzeumexkluzív gálaestjével immáron ötödik alkalommal – s ezúttal utoljára! - repíti vissza a múltba a régi pesti kávéházak szivarfüstös hangulatának szerelmeseit.

A bárzongorista szakma nagymesterei ebben az évben a Művészetek Palotájában lépnek a nagyközönség elé, hiszen évről évre egyre többen kíváncsiak az est során felcsendülő régi melódiákra és közismert dallamokra, valamint a klaviatúra virtuózaira. Az elmúlt évek rendezvényeinek nézőtereit zsúfolásig megtöltötték a műfaj szerelmesei, a színpadon pedig múltidéző előadás keretében közismert és népszerű dallamokból összeállított műsorok hangzottak el.

E hagyományteremtő kezdeményezés öt év alatt bebizonyította, hogy a közönség bárzongoristák iránti érdeklődése és szeretete napjainkra sem múlt el. Ez persze nem meglepő, hiszen a koncerten fellépő művészek valódi zenei tehetségek, első osztályú, csodálatos muzsikusok.


Az est során fellépő bárzongoristák:

- Farkas Sándor, a 2003-as és a 2005-ös Bárzongorista Verseny győztese

- Orosz János, a 2003-as Bárzongorista Verseny II. helyezettje

- Ökrös Ottó, a 2004-es Bárzongorista Verseny győztese

- Taligás Tibor, a 2003-as Bárzongorista Verseny III. helyezettje, valamint a 2004-es Bárzongorista Verseny II. helyezettje

- Táborosi István, a 2004-es Bárzongorista Verseny III. helyezettje és közönségdíjasa, valamint a 2005-ös Bárzongorista Verseny győztese


Az est során fellépő vendégművészek:

- Gesztesi Károly az est házigazdája, aki énekel is

- Malek Andrea dizőz, aki régi magyar slágereket énekel

- Emiri Almira friss diplomás zongoraművész, aki közismert dallamokat játszik

- Weszely Ernő harmonikás, aki különleges hangszeren játszik

- Dudás Tibor és Ipacs Katalin táncospár, akik a zongoristák improvizációira táncolnak

- Patuzzi Mónika táncos, aki a zongoristák improvizációira táncol


A világvárosokat megjárt bárzongoristák az est első részében örökzöld melódiákból, valamint magyar és nemzetközi slágerekből játszanak majd 10-15 perces összeállításokat. Ezt követően a bárzongoristák műsorait Malek Andrea közreműködésével egy-egy zongorista-dizőz duett, azaz egy-egy múlt századi magyar sláger-összeállítás teszi még különlegesebbé. A fellépő bárzongoristáknak végül egy-egy közismert régi magyar film (Meseautó, A körhinta) 6 perces részletéhez, illetve egy profi táncospár, Dudás Tibor és Ipacs Katalin mozgásához kell megfelelő aláfestő muzsikát rögtönözniük.

Az est különlegessége, hogy a fellépés során semmilyen technikai kiegészítőt nem használhatnak a résztvevők, csupán a kétkezi zongorajáték lesz megengedett.


Az utolsó Bárzongorista gálaestet a Filmmúzeum idén is teljes egészében rögzíti és a későbbiekben többször is műsorra tűzi.

A rendezvényről idén is komplett hangfelvétel készül, mely 2008-ban dupla CD-n jeleink meg a Narrator Records kiadó gondozásában.


Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.)


Jegyárak:6.900 Ft, 5.500 Ft, 3.900 Ft, 2.900 Ft


Jegyek válthatók:

- A Művészetek Palotája jegypénztárában (telefon: 555-3300, 555-3301, 555-3303, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )

- A Concert & Média jegyirodában (telefon: 455-9000)

- A Libri könyvesboltjaiban

- Az ismert jegypénztárakban


Internetes jegyrendelés: www.jegyelado.hu


Az eddig megjelent Bárzongorista CD-k megrendelhetők: www.narrator.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld