Címlap Kultúra Szombathy Bálint dr.Máriásrol szolo kotetének bemutatoja
Szombathy Bálint dr.Máriásrol szolo kotetének bemutatoja PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 12. szerda, 10:39

Az A38 Kulturális Kht. és a Magyar Műhely Kiadó szeretettel meghívja

Szombathy Bálint drMáriás képzőművészete című monográfiájának a bemutatójára

A kötetet bemutatja Vágvölgyi B. András
A bemutató helye és ideje:

Írók Boltja, Budapest, Andrássy út

2007. szeptember 12., szerda, 16 óra


drMáriás képzőművészete


Írta és szerkesztette: Szombathy BálintMáriás Béla képzőművész, zenész, író vizuális munkásságát dolgozza fel az alkotótárs Szombathy Bálint kismonográfiája. A szép kiállítású album színes reprodukcióin végigkövethetjük az alkotó munkásságának legfontosabb szakaszait.


„Máriás Béla erőteljes művészeti indulása az ezerkilencszáznyolcvanas évek első felére esik, arra az időpontra, amikor a jugoszláv társadalom belső eróziója már határozottan kitapintható. A hetvenes évek viszonylagos nyugalmának és megállapodottságának visszavonhatatlanul leáldozott. A szegregáció általános posztmodern gondolatának nyomában megjelenő éles hasadás helyileg – a délszláv miliőben – megállíthatatlan folyamatnak veszi kezdetét. Eltűnőben van egy világ és egy politikai rendszer, és még nem látszik egészen, mi jön a helyébe. Eltűnőben van egy ország is, majdan a történelem egyik legcsúfosabb haláltusájában enyészve el. A régi, szebb napokat látott rendszer nyomában értékromlás, pangás, zűrzavar, létbizonytalanság, kilátástalanság.


[…]


drMáriás Béla munkássága megkülönböztetett szegmensét képezi az ezredforduló előtti és utáni magyar művészetnek, hiszen öntörvényű keretek között mozog, saját értékrendszerei vannak, amelyek gyakran egymással is ellentétesek. Többértelmű külön utas, nehezen kapcsolható bármelyik hazai művészetfelfogáshoz vagy jelenséghez. Most, hogy ennek a kötetnek a révén korai korszakára – az indulás és a kiforrás éveire – is rálátást nyer a magyarországi közönség, valamint a szakma, végre egységében mérheti fel ezt a termékeny, fordulatokban bővelkedő, soha meg nem állapodott és súlyos meglátásokkal tűzdelt opust. Hozzá kell tennem, természetesen, hogy ez még mindig nem a teljes drMáriás, hiszen egyrészt nem beszélhetünk lezárult pályaképről, másrészt a képzőművészet a szerzőnek csupán egyik önkifejezési formája a néhány közül, melyeket megszakítás nélkül, egyidejűleg művel immár több mint két évtizede.”


Szombathy BálintMegjelenés ideje: 2007


Terjedelem: 160 oldal, keménytáblás, cérnafűzéses kötet


Bolti ár: 4700 FtKiadja: Magyar Műhely Kiadó


Társkiadó: A38 Kulturális Kht.Forgalmazza: Ráció Kiadó


tel.: (1) 321-8023


fax: (1) 402-1293


e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


www.racio.hu


 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld