Címlap Vélemény & vita A kistérségek ügyében ma javíthatnak a szocialisták
A kistérségek ügyében ma javíthatnak a szocialisták PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 10. hétfő, 16:59

Szándékosan sértettek törvényt a szocialisták, amikor saját kormányukkal szemben megszavazták a kistérségi lehatárolás megváltoztatását célzó képviselői indítványt – jelentette ki Tasó László fideszes parlamenti képviselő, Nyíradony polgármestere. Az Országgyűlésnek újra tárgyalnia kell az előterjesztést. Tasó felhívta az MSZP-s képviselők figyelmét: ne kövessenek el újra szándékos törvénysértést!

Nyíradony Fidesz–KDNP-s polgármestere, Tasó László országgyűlési képviselő úgy látja, a szocialisták szándékosan sértettek törvényt, amikor kormányukkal szemben megszavazták a kistérségi lehatárolás megváltoztatását célzó képviselői indítványt. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá: Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az ezzel kapcsolatos törvényt, s világossá tette, hogy az MSZP-s Hajdú Attila javaslata törvénysértő volt. A kistérségi lehatárolás megváltoztatását ugyanis csak az érintett képviselő-testületek kezdeményezhetik. – Ennek értelmében a sarkadi kistérség településeinek átsorolása más kistérségbe a települések szándékával ellentétesen törvénytelen, mint ahogy Bocskaikert kiszakítása a hajdúhadházi kistérségből a képviselő-testület kezdeményezése nélkül sem lehetett törvényes – vélekedett az ellenzéki képviselő. Hangsúlyozta, hogy a kormány sem támogatta a módosítást, mint ahogy leszavazta azt az önkormányzati és területfejlesztési bizottság is. – Érdekes módon a szocialista képviselők annak ellenére, hogy a kormányuk sem támogatja, pont a törvénysértő mivolta miatt, a módosító javaslatot megszavazták, szándékos törvénysértést követtek el – fogalmazott Tasó László. A fideszes honatya annak kapcsán, hogy az Országgyűlés szocialista frakciója ma újratárgyalja az előterjesztést, felhívta az MSZP-s képviselők figyelmét: ne kövessenek el újra szándékos törvénysértést!

Tasó László kifogásolta azt is, hogy az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a hátrányos helyzetű kistérségek további leszakadását előidéző döntést hozott, amikor megszavazta a négy és öt számjegyű utak felújításáról szóló felterjesztést, s a hajdúhadházi kistérség gyakorlatilag valamennyi előterjesztését elutasította. Véleménye szerint nem az önkormányzatok képviselői, hanem a miniszteri delegáltak döntenek ebben a kérdésben, s így fordulhatott elő, hogy kistérségükben nem újítják fel belátható időn belül az életveszélyesnek ítélt utakat.

Becsey Zsolt, a Dél-Alföld fideszes európai parlamenti képviselője Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez fordult az ügyben. A politikus sajnálja, hogy az előző döntést törvényellenesen, az érintett települések kérése nélkül, azokkal nem konzultálva hozták meg. Szerinte ez sérti az önkormányzatok szabad társulási jogát, az európai elveket az érintettek bevonásáról és az alulról építkező társadalomfelfogásról. Az Európai Parlament magyar képviselője azt írta Szili Katalinnak: „Mint törvénytisztelő állampolgár, tisztában vagyok azzal, hogy ilyen esetekre a megfelelő magyar jogorvoslati lehetőségek rendelkezésre állnak, és ezek reményeim szerint meg is hozzák a megfelelő eredményt. Azonban a jelenlegi helyzetben az említett kistérség nem létező jogalany, így több forrásfelhasználás esetén nem pályázhat, beleértve esetleges uniós eredetű pénzforrásokat is. Ez pedig később a kárvallottak részéről érthetően jogorvoslati eljárást vonhat maga után, aminek révén Brüsszelben is nyilvánvalóvá válna, hogy egy jogellenes eljárás révén állt elő a helyzet. Ez nagyon negatív megítélést váltana ki a demokratikus magyar döntési viszonyokat illetően. Ilyen helyzet előállása politikailag negatívan érintené országunk megítélését.”

Becsey kéri Szili Katalint, tegyen meg mindent, hogy ezt az érintettek által nem kívánt helyzetet minél előbb orvosolják a parlamentben.


Forrás: Magyar Nemzet Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld