Címlap Kultúra Operatőr Mesterikola
Operatőr Mesterikola PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 10. hétfő, 13:04
A Budapesti Operatőri Mesteriskolát minden második évben, ezúttal 5. alkalommal rendezzük meg a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) védnöksége alatt Xantus János vezetésével. A kéthetes műhelyre (szeptember 16 – 30.) a CILECT-tag (Filmiskolák Világszövetgsége) iskolák végzős hallgatói közül 25 országból (Dél-Afrika, Libanon, Mexikó, Izrael, UK, Lengyelország... A magyarokat idén Gosztola Ábris képviseli.) 16 ösztöndíjast választanak ki filmjeik alapján az SzFE operatőr tanárai. A további 28 résztvevő közül tizenkettőt a KODAK, a rendezvény fő szponzora delegál.

A diákok forgatócsoportokat alakítanak és rövid gyakorlatokat forgatnak le a legújabb 35mm-es Panavision kamerákkal világhírű mesterek irányításával. Korábbi mesterek voltak: Haskell Wexler, Billy Williams, Dean Cundey John Schwartzman, Laszlo Kovacs.


Ebben az évben a mesterek az Oszkár-díjas Zsigmond Vilmos, ASC és Ragályi Elemér, HSC Oszkár- és Emmy-díjas filmek operatőre. A mesteriskola egyedülálló a világon a gyakorlati képzés középpontba állítása miatt. A napi tizenkét órás gyakorlati munkát (melynek összes szereplőjét, a színésztől a rendezőig az operatőrök adják) a leforgatott anyagok elemzése és klasszikus ill. mai filmek vetítésel egészíti ki az Uránia Filmszínházban, a filmek operatőreinek (Garas Dániel, Nagy András, Pohárnok Gergely, Szabó Gábor) jelenlétében.


A Mesteriskola a világ legtehetségesebb fiatal operatőreit abban erősíti meg, hogy mesterségük nemzetközi nyelv, és kreatív együttműködés a történetet képekben elmesélő rendezővel. Az operatőr a rendező egyenrangú alkotó társa - ez a magyar iskola hagyománya, Illés György munkássága nyomán.A rendezvény fő szponzorai: a KODAK, a PANAVISION és a CILECT (a Filmiskolák Nemzetközi Szervezete), támogatja az Európai Unió Média Programja és a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Korda Studió.


A rendezvény lebonyolítója: a Cinemafilm Kft.


 


Visszajelzések a két évvel ezelőtti kurzus hallgatóitól: • “Többet tanultam a két hetes kurzus alatt, mint 4 év iskola, és többet, mint 24 évem alatt.”

  Martín Boege Pare, Mexico • “A kurzus jól szervezett, fegyelmezett és inspiráló volt. Az egyetlen negatívum, hogy túl rövid volt.”

  Tuomo Hutri, Finland • “Ez volt életem legjobb két hete. Nemcsak rengeteg új dolgot tanultam, de néhány nagyszerű emberrel is találkoztam! Köszönet érte!”

  Goran Legovic, Croatia • “Most már magabiztosnak érzem magam. Nem érdekes honnan jöttél, a nyelvünk az közös. S ez a képzelet nyelve.

  Szymon Lenkowsky, Poland


További információ:


CSÓKA Tímea

Sajtóreferens

Színház- és Filmművészeti Egyetem

H-1088 Budapest

Vas u. 2/a

Cell: +36 30 366 9852

skype: csokatimea

www.szfe.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld