Címlap Kultúra Képzett társítások
Képzett társítások PDF Nyomtatás E-mail
2007. szeptember 06. csütörtök, 10:21

Indul az évad, a mi sorozatunk is.

Az első estünk szept. 21-én lesz. Ekkor a két idei AEGON-díjas lesz a vendég, Rakovszky Zsuzsa és a másik művész, akit ő jelölt a társdíjra.

Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában


2007. szeptember 21-én 19 órától:


A 2007-es AEGON Művészeti Társdíj díjátadó estje


 


Alföldi Róbert vendége:


Rakovszky Zsuzsa költő, író,

az idei AEGON Művészeti Díj kitűntetettje,


valamint az általa jelölt másik magyar művész, aki ezen ekkor veszi át az

AEGON Művészeti Társdíjat. De hamarosan azt is megtudhatjuk, kit jelölt Rakovszky Zsuzsa.


Zene: Szabó Ildikó,

a mindössze 14 éves csellista 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre,

a kivételes tehetségek osztályába jár.


 


Ötletgazda, sorozatszerkesztő: Eszéki Erzsébet


 


Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban jelentős összegű díjat alapított azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő művészi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja az alkotókra a közvélemény figyelmét. Az AEGON Művészeti Díjat szakmai zsűri döntése szerint az idén Rakovszky Zsuzsa vehette át Visszaút az időben című verseskötetéért.


Hazánkban egyedülálló módon ehhez a díjhoz másik elismerés is kapcsolódik: az AEGON Művészeti Társdíj, amelyre a díjazott író, azaz ezúttal Rakovszky Zsuzsa jelöl kortárs magyar művészt - kötelezően másik művészeti ágból. A jelölt személye meglepetés, de az tudható, hogy a szeptember 21-i Képzett társítások című AEGON-esten, a Bárka Színházban hangzik el Rakovszky Zsuzsa laudációja is jeöltjéről, aki ekkor veszi át az AEGON Művészeti Társdíjat.


Rakovszky Zsuzsa Sopronban született, ott érettségizett 1969-ben. Egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtől Budapesten folytatta, itt szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát az ELTE BTK-n 1975-ben.


1975 és 78 között az Állami Gorkij Könyvtárban, 1978 és 81 között az ELTE angol tanszékének könyvtárában volt könyvtáros, 1982-től 86-ig szerkesztő a Helikon Kiadónál, azóta szabadfoglalkozású. 1997 szeptemberétől szerződéses munkatársként egy évig részt vett a Beszélő szerkesztésében. Sopronban él 1992-ben született fiával. Elsősorban angol, amerikai költőket és prózát fordít.


Verseit kezdettől fogva általános kritikai elismerés fogadta, ezt jelzik a kapott díjak is: Graves-díj (1980), Déry Tibor-jutalom (1986, 1991), József Attila-díj (1988), Az Év Könyve jutalom (1989), IRAT-nívódíj (1992), a Soros Alapítvány Életműdíja (1992), a Soros Alapítvány Alkotói Díja (1997), A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díj (1997), Salvatore Quasimodo-díj (1999), Magyar Irodalmi Díj (2002), Márai-díj (2003), AEGON Művészeti Díj (2007).


További információk találhatók a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) honlapján, a www.irodalmiakademia.hu címen.


Zene: Szabó Ildikó: a mindössze 14 éves, különleges tehetségű csellista 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jár, a kivételes tehetségek osztályába. Szabó Ildikó 2007 áprilisában az olaszországi Goriziában I. díjat nyert az Alfredo és Vanda Marcosing Európai Csellóversenyen. Előtte, 2006-ban Ausztriában, a Liezen-i Nemzetközi Csellóversenyen ismerték el első díjjal a tehetségét, Horvátországban pedig, a dubrovniki Rudolf Matz Nemzetközi Verseny legjobbjának járó díjat vehette át. 2007 júliusában az Egyesült Államokban járt, ahol Starker János mesterkurzusán vehetett részt Bloomingtonban.


 


Képzett társítások – AEGON-estek a Bárkában, 2006/2007-es évad: a sorozatban a következő művészek voltak eddig Alföldi Róbert vendégei:  1. Spiró György író, aki a 2006-os AEGON Művészeti Díjat kapta Fogság című regényéért, valamint Jeney Zoltán zeneszerző, akit Spiró György jelölt az AEGON Művészeti Társdíjra;

  2. Závada Pál író, Szüts Miklós festőművész, Darvas Benedek zeneszerző-zongorista;

  3. Parti Nagy Lajos író, Pálfi György filmrendező és Vázsonyi János szaxofonos;

  4. Bíró Kriszta és Bereményi Géza, Darvas Benedek, valamint Darvas Kristóf;

  5. Kőrösi Zoltán író és Csurka Eszter festőművész, Grencsó István szaxofonos, Benkő Róbert nagybőgős;

  6. Esterházy Péter író, Dés László zeneszerző, szaxofonos, valamint Figula Mihály borász;

  7. Szabó T. Anna költő és a férje, Dragomán György író, Kenyeres Bálint filmrendező, valamint David Yengibarjan tangóharmonikás;

  8. Nádasdy Ádám költő, műfordító, El Kazovszkij festőművész és Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld