Címlap Kultúra Humor nélkül nem élet az élet
Humor nélkül nem élet az élet PDF Nyomtatás E-mail
2007. augusztus 31. péntek, 10:54

Az idén Jirí Menzel a moziünnep díszvendége, és a rendezvény keretében látható először hazánkban legújabb, Őfelsége pincére voltam című, Bohumil Hrabal regényéből készült filmje is. A rendezővel új alkotásáról, pályafutásáról és a filmművészet mai szerepéről beszélgettünk.

– Új filmjében a dialógusokat finom irónia, humor fűszerezi.

– A humor a legjobb módja annak, hogy párbeszédet folytassak a nézőkkel. Dühítenek az úgynevezett komoly emberek.– A magánéletére is jellemző az irónia?

– Anélkül nem tudnám elviselni az élet valóságát.– Hatszor forgatott Hrabal műveiből. Milyen embernek ismerte az írót?

– Egészségesnek, szellemileg és fizikailag is. Nem vette fel az entellektüelek szemüvegét. Egyszerű, hétköznapi jelenség volt. Úgy is élt. Nem töprengett a világ felett. Nem értelmezte, csak írt róla, amilyennek látta. Sikerei után sem sugárzott felsőbbrendűséget.– Mennyiben valóságos Hrabal cseh világa?

– A dolgok elé tükröt illesztett. Egyszerre láttuk benne a realitást az illúzióval. Így került a tragikum mellé a groteszk, persze mindkettő felnagyítva. Aki nem értette az egyiket, megértette a másikat.– A múltban elsősorban cseh színészekkel forgatott. Mostani filmjében számos vendégművész látható. Miért a fordulat?

– A második világháború nemzetközi esemény volt, nemde? A német feleséget német színésznő játssza. A főszerepre Ivan Barnev bolgár színész volt a legalkalmasabb.– A film sikere láttán felvetődik, miért nem forgatott tizenkét évig?

– Senkitől sem kaptam megfelelő ajánlatot.– Mikor mond igent egy forgatókönyvre?

– Ha a nekem tetsző téma mellett megfelelő az anyagi háttér is.– Fiatalon kapta az Oscar-díjat.

– Nem csináltam belőle nagy ügyet. Hazajöttem Amerikából, és folytattam a filmezést, amíg hagytak. Nem éreztem elkötelezettséget arra, hogy ezentúl csak Oscar-díjas filmeket szabad készítenem. Tisztelem és megbecsülöm a kitüntetést, de nem értékelem túl. Ha a nézőnek tetszik az alkotás, elégedett vagyok.– Nem tartotta a rendszer nyomás alatt a díj miatt?

– Nem hagytam magam, hogy bármilyen irányba tereljenek.– Támogatja az új államrendszer a cseh filmipart?

– Nem. A napi politika szerint a filmipar semmiben sem különbözik az ipar más ágazataitól.– Korábban a filmművészetnek volt társadalmi mondanivalója, a mozik telt házak előtt játszottak. A film elvesztette ezt a szerepét?

– Nemcsak a film, hanem a színház, az irodalom, a zene is. Az emberek semmit sem vesznek komolyan. Semminek sincs értelme a többség számára az anyagiakon kívül.– Hogyan értendő az a korábbi mondása, hogy szellemi környezetvédelmi minisztériumra is szükség lenne a kormányokban?

– A lélek ökológiájával kellene foglalkoznunk állami szinten. A szennyes folyók ellen már küzdünk, de a szennyezett gondolatok megtisztításáért még nem vettük fel a harcot.


Forrás: Magyar Hírlap Online

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld