Címlap Vélemény & vita Nem jobboldal, nem baloldal – magyar!
Nem jobboldal, nem baloldal – magyar! PDF Nyomtatás E-mail
2004. november 24. szerda, 17:58

A népszavazás körül kibontakozott vita nem a jobboldaliak és nem a baloldaliak között folyik. Hanem ki között? Azok riogatnak a magyar állampolgárság kiterjesztésével szemben, akik attól rettegnek, hogy a határon túli magyarok is beleszólhatnak az egész nemzet sorskérdéseibe. A hatalmukat, gazdasági, politikai kiváltságukat féltik. Valójában ők is tudják, hogy az Igen lelkileg és gazdaságilag is csak erősítheti, gyarapíthatja a magyar nemzetet.
Pártállástól függetlenül, azok akik nemmel szavaznak, még az unokáik előtt is szégyenkezni fognak, amiért felültek a hazugságokra, megtagadták szolidalításukat meggyötört, megalázott magyar testvéreinktől.


Ha ide kattint, itt megírhatja véleményét.

A külhoni magyarok állampolgárságáról szóló vitákat hallva, akarva, akaratlanul eszembe jut az 1956-os forradalom (amikor is a Valóság című forradalmi lap szerkesztője voltam) egyik legnépszerűbb, a legtöbb embert megmozgató jelszava: „Aki magyar, velünk tart!” Igaz, már akkor is voltak olyanok, akik nem tartottak „velünk”, de azért még sokkal-sokkal kevesebben, mint napjainkban. Ma már ugyanis döbbenetemre, az sem teljesen kizárt, hogy a nem velünk tartók kerülnek többségbe. Következményeként az 1945 utáni kommunista-szocialista agymosásnak, az 1956-os forradalom leverésének, a népi demokráciának, a Népköztársaságnak, majd a különös rendszerváltás feltehetően még hosszú évekig tartó következményeinek. A történtek ellenére megvallom, hogy soha elképzelni nem tudtam: valaha is lehet Magyarországon olyan kormány, olyan párt, amelyik a lényeget tekintve igent mond Trianonra, ugyanis megítélésem szerint a külhoni magyarok állampolgárságának visszautasítása lényegében ezt jelenti. A riogatók kiadásokról, a nyugdíjasok növekvő nyomoráról, az egészségügyi ellátások katasztrofális romlásáról, drámaian növekvő munkanélküliségről papolnak, amit azonban, meggyőződésem szerint ők maguk sem hisznek el.
De akkor mi lehet az oka annak, hogy a kormányzat, a balliberális pártok ilyen kétségbeesetten próbálják belesújkolni az emberekbe a hazugságaikat? Mi a valódi gyökere ennek a magatartásnak? Véleményem szerint ennek egyetlen komoly oka van: félelem a hatalom elvesztésétől. Ötvös József erdélyi pedagógus cikkében olvastam a minap: „Én ... az egykori székely székekből nem szólhatok bele az engem és családomat, szomszédomat és ellenfelemet érintő népszavazásba, de érzésem és véleményem azért lehet.”
Itt van a kutya eltemetve! A nemmel riogatók valójában attól rettegnek, hogy a magyar állampolgárság kiterjesztése az egész Kárpát-medencére, jelentősen növelheti a konzervatív, nemzeti-liberális oldal szavazóbázisát. Hogy netán ők is beleszolhatnak az összmagyarság sorskérdéseibe, akár úgy is, mint szavazópolgárok. Ez az, ami valóban félelmetes lehet számukra, mert amúgy ők is nagyon jól tudják: leszámítva egy szűk, kiváltságos réteget, a magyarság túlnyomó többsége lelkileg, gazdaságilag és minden más vonatkozásban is csak jól járhat ha a magyar állampolgárság kiterjesztése révén növekszik a magyar gazdaság ereje, hatóköre, a magyar vállalkozók mozgásterülete. Itt valójában tehát szó sincs jobboldalról és baloldalról; a baloldalom éppúgy vannak nagy számban hazafias érzésű, elkötelezettségű állampolgárok, mint a jobboldalon, ezért aztán legfeljebb olyanokról beszélhetünk, akik különböző okok miatt inkább képesek befogadni a hazafiatlan, álságos, riogató demagógiát.
1956-ban az „Aki magyar, velünk tart!”jelszónak az volt a legfontosabb üzenete: a magyar nép független, demokratikus Magyarországot akar. Az állampolgárságra adott igen szavazatoknak viszont napjainkban az az üzenete, hogy teremtsük meg az anyagiakban és lelkiekben is erős, független, demokratikus Magyarországot, amely végre képes felszámolni több millió ember nincstelenségét, szegénységét, már-már nyomorát.
Sajnos, azok akik december 5-én nemmel szavaznak, nincsenek tisztában azzal, hogy lelkiekben milyen terhet vesznek magukra: nevezetesen, ha a nem szavazat kerekedne felül, úgy előbb utóbb minden nem szavazó nemcsak önmaga előtt szégyenkezik majd, de talán még az unokái előtt is; hogy felült a hazugságokra, hogy megijedt az ijesztgetőktől, hogy nem volt képes szolidaritást vállalni az évtizedeken át meggyötört, meggyalázott magyar testvéreivel.

Földesi József

 

Kapcsolódó cikkek

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld