Címlap Magyarok külföldön Tőkés magyar egységet sürget Brüsszelben
Tőkés magyar egységet sürget Brüsszelben PDF Nyomtatás E-mail
2007. május 31. csütörtök, 14:39

Reálisnak tartja Tőkés László az uniós tagállamok magyar képviselőinek összefogását a nemzetpolitikai érdekek közös képviseletéért. A királyhágó-melléki református püspök a romániai EP-választások közeledtével adott helyzetértékelést a Magyar Hírlapnak. – A romániai népszavazás nagyon feszült helyzetet teremtett az erdélyi magyar politikai erők viszonyrendszerében is. Az európai parlamenti választások hozhatnak letisztulást ilyen értelemben?

– Találóan jegyezte meg egy politikai elemző, hogy bizonyos mértékben párhuzamot vonhatunk politikai szempontból Orbán Viktor magyarországi és Traian Basescu romániai helyzete között. Ez a megjegyzés a két személyiség karizmatikusságára utal, de érvényes a tekintetben is, hogy pártellenségeik és a posztkommunisták milyen mértékben diabolizálják őket. Megítélésem szerint Európa kell hogy legyen az a háttér, az a referenciapont, amelyhez viszonyítva elválik egymástól a múlt és a jelen, letisztulnak a politikai frontok. El tudom képzelni, hogy Románia az Európai Unió tagjaként és képviselőivel az Európai Parlamentben ebbe az irányba mozdul el. Európai színtéren már csak ideig-óráig lehet folytatni azt a halandzsát, amellyel a romániai posztkommunista párt az európai politikai elvárások tekintetében igyekezett becsapni Európát.– A politikai erőviszonyoknak elsősorban helyi szinten kell letisztulniuk. Megválasztása esetén az Európai Néppártban mennyiben tud ehhez hozzájárulni?

– Úgy gondolom, hogy legfőbb feladatom a magyarság hiteles képviselete Európa előtt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, kezdeti hőskorát leszámítva, egyre hiteltelenebbül képviselte Romániát és a romániai magyarságot. Ennek az álmagyar, "magyar nemzetiségű román" politikának a korrekciójára van szükség.– Elképzelhetőnek tartja, hogy megválasztása esetén a különböző tagállamokból érkező magyar képviselőkkel összefogva együtt tevékenykedjen?

– Máris van ilyen kezdeményezés. Egyelőre azonban nagyon zavaros a politikai helyzet a Délvidéken, habár ők még nem tagjai az uniónak, és a Felvidéken is, ahol most zajlott a nagy átrendeződés, Az RMDSZ pedig teljesen mélyponton van. Ha létrejön is ilyen együttműködés, annak ellenére, hogy most zavarosnak tartom a helyzetet, mindenképpen arra törekszünk majd, amit egyházi téren, ökumenikus fórumokon már meg is tettünk: a magyar református összefogásra. Amikor összefogunk – az anyaországból és az utódállamokból származó küldöttek – egy ökumenikus európai vagy világgyűlésen, mindig mi vagyunk a legnépesebb református küldöttség. Ennek mintájára össze tudnánk fogni mi, magyarok az európai fórumokon is, és akkor valóban nemzetpolitikát tudnánk folytatni európai, nemzetközi szinten.

Forrás: Magyar Hírlap Online

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld