Címlap
Fehérgalléros bűnözők, olajosok a vádlottak padján PDF Nyomtatás E-mail
2007. augusztus 29. szerda, 16:52

Véget ért az ítélkezési szünet a bíróságokon. Az ősszel minden bizonnyal a várhatóan október második felében folytatódó K & H-monstre-pert fogja övezni a legnagyobb érdeklődés. Az előző kormányzati ciklusban a Kulcsár Attila nevével fémjelzett ügy volt az a skandalum, amelyről sokan azt gondolták: ha ebbe nem bukik bele a kormány, akkor semmibe. Nem bukott bele.

Ma már senki nem vonhatja kétségbe, hogy 1998-ban az MSZP–SZDSZ-koalíció a Tocsik-ügy miatt vesztette el a választásokat. Az 1996-ban kirobbanó botrány kapcsán indult büntetőeljárás enyhe ítéletekkel zárult, ám tizenegy év elteltével sem tudjuk, mekkora sikerdíj illeti meg jogosan – legalább a bíróság szerint – az ÁPV tanácsadóját.A K & H-ügy sokkal bonyolultabb, szerteágazóbb és a politikai szálait tekintve sokkal pikánsabb, ráadásul magasabb szintekig hatoló, mint a direkt pénzcsapolós technikára alapozott Tocsik-ügy. Még akkor is, ha a brókerbotrányt az egyik legnagyobb kereskedelmi bank leánycégének ügyvezető igazgatójává avanzsált egykori utcai pénzváltó, Kulcsár Attila neve fémjelzi. A lehetőségek valódi hazájában az exbróker játszhatta el a bonyolult, az állami milliárdokat a bankon, illetve a tőzsdén keresztül a megfelelő zsebekbe átpörgető bűnös pénzügyi konstrukció kulcsszerepét.Ebbe az ügybe nem bukott bele sem a Medgyessy Péter, sem a Gyurcsány Ferenc vezette kormány egyetlen tagja sem. És várhatóan ebben a büntetőeljárásban sem születik belátható időn belül jogerős ítélet.A Tocsik-ügy még meg tudta rengetni a magyar közéletet, 1996-ban még fel tudtak háborodni az emberek azon, hogy az önkormányzatoknak törvény alapján járó pénzt az ÁPV nem képes kiszámolni és kiadni, hanem közvetítők, tanácsadók beillesztésével alkudoznak a jussról, hogy azután százmil-

liók kerülhessenek magánzsebekbe vagy a pártpénztárnokok markán keresztül a pártkasszákba. Azt csak a történelmi tények iránti tiszteletből jegyezzük meg, hogy egyedül a botránynak nevet adó jogásznő élete tört derékba az ügy miatt, pedig ő csak elvégezte az ÁPV munkáját. Kudarcdíjért.A K & H-ügynek, tisztán látható, nem lesz ilyen Tocsik-szerű "áldozata" Kulcsár Attila. Az ügy vádiratának nyilvánosságra jutása után szinte már senkit nem lepett meg, hogy a volt bróker ellen "csak" magánokirat-hamisítás vétsége és sikkasztás miatt indult eljárás.A másodrendű vádlott, Kerék Csaba, a Britton-cégcsoport vezetője lett, akit egyebek mellett bűnsegédként különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással vádolnak. A harmadrendű Rejtő E. Tibort, a K & H Bank volt vezetőjét különösen jelentős értékű sikkasztás elkövetésével vádolták meg. A kormányzati szintet nem érte el az ügy, csupán Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. korábbi vezérigazgatója viszi el a balhét különösen nagy értékű sikkasztás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A vádlottak között van még a neves tévériporter, Forró Tamás is.A Postabank- és a Globex-ügyben hozott nem jogerős ítéletek után az sem lenne meglepő, ha a Kulcsár-ügyfeleknek járó pénzt papírzacskóban kipostázó Taxis Gyuszi húzná a legrövidebbet, akit közokirat-hamisítással vádolnak.Kulcsárék egy csaknem öt évvel ezelőtt indult trükkös ügyletsorban játszott szerepük miatt kerültek a vádlottak padjára. Emlékeztetőül: egy állami cégnek a 2003-ra járó több mint tízmilliárd forintot egy összegben utaltak át 2002 decemberében. A pénz a K & H brókercégéhez került, amit azután úgy forgattak a tőzsdén, hogy a haszonból egy tőzsdei vállalkozás többségi tulajdonát megszerezték a "kedvezményezettek" javára. A történetben kulcsszerepet játszó állami vállalat a gazdasági tárcát irányító miniszter felügyelete alá tartozott, ám a politikus felelősségét nem állapították meg.


Forrás: Magyar Hírlap Online

 

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld