Címlap

ÍRJATOK, ÍRJANAK A RINGBE, VÁROM!
Egy nyarat idéző őszi napon születtem Magyarország fővárosában, Budapesten. Azóta több más világvárosban éltem: Bostonban, Londonban, Romában, Prágában és Moszkvában is, de a „hely, ahol otthon vagyok", mindig Budapest marad. Itt jártam egyetemre, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem bölcsészkarára. Itt találtam meg életem párját, Szerencsés Károlyt, akinek már sok-sok éve vagyok a felesége. Itt születtek a kislányaim, Dorka és Anna. Életem úgy kanyarodott, hogy azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Tanítok. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem tanszékén, vezető oktatóként. 2004-ben habilitáltam az ELTE-n. Van két új szenvedélyem is: a műsorvezetés és internetes újságom, a Ring Magazin.
Írjatok, írjanak bele, várom! Földesi Margit főszerkesztő e-mail címem: foldesi.margit@ringmagazin.hu

Műfajba gubózva - Az időfolyam, Divadlo Continuo PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 13. szerda, 09:54


Nálunk még alig ismert, külföldön viszont egyre inkább elismert műfaj a színház- és cirkuszművészet találkozásából keletkezett „cirkuszínház”. A műfaj elsősorban akrobatikára épít, ám a performance-ok nem csupán az előadók ügyességét igyekeznek csillogtatni, hanem az előadások köré dramatikus történetet építenek, s így adnak egyedi élményt. Nálunk Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című, idei filmje kapcsán kezdünk a műfajjal ismerkedni, a Cirque du Soleil neve azonban már sokak számára ismerős. A Jövő Háza Központ úgy döntött, hogy lefaragja a hátrányunkat: Nemzetközi Cirkuszínház Fesztivált kezdeményezett, melynek talán legismertebb résztvevője a cseh Continuo.

Bővebben...
 
"Bagatell" bakancsban PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 07. csütörtök, 09:13


Nyolc faláda, alumínium korlát, kék csempe, galéria, egy húszliteres üvegedény akváriumnak befogva, bakancs és katonaruha. Vidovszky György nem használ több eszközt, mégis képes megteremteni a kamaszkor, a bentlakásos katonai fiúiskola és a múlt század \'20-as éveinek hangulatát.

Bővebben...
 
V4-es kulturális miniszteri találkozó PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 06. szerda, 14:01


Háromnapos konferenciát tartottak Krakkóban a Visegrádi Négyek kulturális miniszterei. A tizenötödik alkalommal megrendezett találkozón a miniszterek hangsúlyozták: a nemzetközi kapcsolatok egyik kulcsa a kultúra lehet, így 2008-at az Interkulturális Párbeszéd Évének kiáltották ki.

Bővebben...
 
Rembrandt 400 - Szépművészeti Múzeum PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 01. péntek, 11:53


Rembrandt rajzokat és rézkarcokat mutat be a Szépművészeti Múzeum legújabb kiállítása, amely a 400 éve született holland festőóriás emléke előtt tiszteleg. A október végéig látogatható tárlaton Rembrandt 170 műve tekinthető meg. A nagyszabású kiállításon a művész portréit, tájképeit, bibliai tárgyú alkotásait, valamint a zsáner műfajában született grafikáit csodálhatja meg a nagyközönség.
Bővebben...
 
Alkotói pályázat PDF Nyomtatás E-mail
2006. augusztus 31. csütörtök, 08:20


A FIATAL ÍRÓK SZÖVETSÉGE
ebben az évben is meghirdeti alkotói pályázatát.

A pályázatra olyan, 28. életévüket be nem töltött alkotók jelentkezhetnek vers és széppróza kategóriákban, akik önálló kötettel még nem rendelkeznek.
Bővebben...
 
Zsarnok a szabad ég alatt PDF Nyomtatás E-mail
2006. augusztus 30. szerda, 01:00


Aki ismeri Mundruczó Kornél filmjeit és rendezéseit, annak nem lesz meglepő a darab provokatív, nyers, olykor vulgáris hangvétele, egyedi térkialakítása, díszlete vagy jelmezei. És a Radnóti Színház "kiköltöztetése" sem a Pesti Broadway-ról a Nyugati pályaudvarral szemközti volt Szikra/Metró moziba, amelyet nemrégen kapott meg a Ruttkai Éva Színház.  

Bővebben...
 
BUSH ELNÖK ÉS A MAGYAROK PDF Nyomtatás E-mail
2006. július 25. kedd, 14:12


Amikor tizenhét évvel ezelőtt 1989. július 11-én George W.H. Bush, Amerika elnöke zuhogó esőben ott állt a Parlament előtt, a többezres tömeg osztatlan lekesedéssel fogadta. Nemcsak azért, mert a történelem során ez volt az első amerikai elnök, aki megtisztelte hazánkat, de az 1956-os mártírok újratemetése utáni emelkedett és bizakodó hangulat is hozzájárult az esemény sikeréhez.
Bővebben...
 
Szerelem- Trisztán + Izolda PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 12. kedd, 19:06


Bevallom, szeretem a kosztümös filmeket. Ezért elmémben kíváncsisággal, szívemben izgalommal ültem be a Trisztán és Izoldára az én kis időgépembe, amit Heltai Jenő óta mozinak hívunk. Remek találmány ez a film, évszázadokat ugrálhatunk, gyönyörű helyekre juthatunk el, ám a Trisztán és Izolda végén paradox módon mégis kábultan támolyog ki az ember a teremből, mert nem tud mit kezdeni azzal az érzéssel, amit a film megtekintése után saját kora iránt érez. Miért írom ezt? Azért, mert ma sajnos lámpással kell keresgélni mindazt, amiről e film szól. Tisztességet, hűséget, igaz szerelmet.

Bővebben...
 
Xiao - A legegyszerűbbnek tűnő kérdések összetettségéről. PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 06. szerda, 14:34


Kisiskolás korunkban, ünneplő gúnyánk, kisdobos nyakkendőnk és sípunk a tanévkezdő ünnepély után a vitrinben pihent egészen a várva várt tanévzárásig. A fennmaradó kilenc végtelenül hosszú hónapot uniformisba öltözve kezdtük. Az 1+10nél még boldogan szaladtunk az iskola elé, a ránk várakozó szüleinkhez, hogy eldicsekedhessünk lángelménkkel és követelhessük a minket megillető pandamackós, vanília - csoki jégkémet. A 8*7 után már nem siettünk annyira, zsebre tett kézzel vánszorogtunk, s bíztunk, abban hogy a délutáni fogócska nem marad el a pajtásokkal a tömérdek házi feladat miatt. Az egyismeretlenes egyenleteknél már a szüleink segítségét kértük. A felnőttek szájbarágós magyarázata végülis megértette velünk a megértethetetlent, s csak bólogatni tudtunk a - na ugye nem is olyan bonyolult? - kérdésükre.

Bővebben...
 
Nehéz, de jó évadnak néz elébe az Operaház PDF Nyomtatás E-mail
2006. szeptember 05. kedd, 14:39Ünnepélyes társulati üléssel kezdte meg 122. évadját a Magyar Állami Operaház. Az elkövetkező időszak nem ígérkezik túl rózsásnak a patinás intézmény életében, ahogy Kovács János főzeneigazgató is fogalmazott: „Ami idén előttünk áll, ahhoz hasonlatos borzalom még soha nem várt ránk!”

Bővebben...
 
A HM-ből kirúgott Farkas Roland százados levele a tűzijátékról PDF Nyomtatás E-mail
2006. augusztus 31. csütörtök, 08:22


Ő volt az a katonatiszt, aki afganisztáni szolgálata után nyílt levélben bírálta a HM-et és a honvédség vezetését a csapatoknál uralkodó katasztrofális állapotok miatt, melyek az ország védelmét bénítják. A minisztérium és mások azonnal dühödt támadást indítottak Farkas ellen, rövid időn belül szakmailag és emberileg is ellehetetlenítették - a munkahelyéről való kirúgástól egyes internetes fórumokon való névtelen rágalomhadjáratig mindent bevetettek - így családjával, akiket mellesleg szintén zaklattak, Kanadába vándorolt, és ott kezdett új életet. Jelenleg katasztrófavédelmi tisztként dolgozik Ontario államban. Mellékesen államunknak kb. 50 millió forintjába került minden kiképzése és katonai pályán való tapasztalatszerzése, de ezt az összeget kidobták, mert fontosabb volt kicsinálni.
Bővebben...
 
2006. 08. 20-án ügyeletes veszélyjelző szinoptikus beszámolója PDF Nyomtatás E-mail
2006. augusztus 31. csütörtök, 08:13


9:45: a Katasztrófavédelem tájékoztatást kap arról, hogy várhatóan a nap második felében zivatar-vonal alakul ki az országban. Ezt a tájékoztatót a Katasztrófavédelem által az OMSZ-ba telepített KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁN - Marathon Globe 2.0 rendszer - nem e-mailen! MEGKAPTA a Katasztrófavédelem Főügyelete.
Bővebben...
 
Fehér rózsák PDF Nyomtatás E-mail
2006. augusztus 24. csütörtök, 09:22


Az ablakon túl verőfényes napsütés simogatja végig a pesti utcákat, fénye megcsillan a háztetőkön, melegsége beburkolja a járókelőket. De én, itt bent a könyvtárban, hidegséget érzek, és borzongva olvasom a betűket, melyek majd\' ötven évvel korábbra, egy hősies forradalomba röpítenek vissza. Akkor ősz volt, s egész más képet mutatott a város: nyugati autók helyett harckocsik jártak az utcakövezeten, a romos házak ablakai betört üvegeikkel vaksin meredtek a külvilágba, s munkába siető emberek helyett fegyveres, harci tűzben égő fiatalok tűntek fel az utcákon.
Bővebben...
 
Börtönviseltek / Közülük egy (4. rész) PDF Nyomtatás E-mail
2006. március 30. csütörtök, 15:45


1986-ban az Új Tükör általam nagyra becsült szerkesztője, Fekete Sándor, azzal jött oda hozzám, hogy a magyar kultúra akkori Mindenhatósága, Acél György is olvassa írásaimat, sőt mindjárt megírandó témát is javasolt számomra. Ugyanis a korábbi években együtt ült a börtönben Nagy Pál Jenővel, az Egyesült Izzó szociáldemokrata munkásával, aki ott tanult meg németül és angolul, s ezen kívül mind a sorsa, mind pedig a karaktere. Feltétlenül érdemes megkeresni. Fekete Sándornak azt válaszoltam, hogy köszönöm, de rengeteg megírandó témám van, szeretnék először azokkal végezni. De aztán meggondoltam magas és mégis felkerestem Nagy Pál Jenőt. Nem egészen az a történet kerekedett ki belőle, amire Acél György gondolt, lett is belőle botrány, mindenesetre én mind a mai napig hálás vagyok a sorsnak, hogy találkozhattam ezzel a valóban rendkívüli emberrel.

Közülük egy

Bővebben...
 


Oldal 309 / 310

Bicolor template supported by Naturalife Greenworld